Jumping-ambassadeur Jeroen Dubbeldam (Weerselo) is zondagavond 14 december uitgeroepen tot ‘Reem Acra FEI Best Athlete 2014’. De regerend wereldkampioen werd gehuldigd tijdens de General Assembly van de internationale paardensportbond Fédération Equestre Internationale (FEI) in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Uit handen van aftredend FEI-president Prinses Haya ontving Dubbeldam de prestigieuze award, die eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan de paardensporter die over acht verschillende disciplines buitengewone hippische kwaliteiten getoond heeft en de paardensport naar een hoge level heeft getild. “Ik ben zeer vereerd om deze prijs te mogen winnen in dit unieke sportjaar!” reageerde Dubbeldam.

Jeroen Dubbeldam, Olympisch kampioen van Sydney in 2000, werd dit jaar wederom hét uithangbord van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Het was een ongelofelijk succesvol paardensportjaar voor Nederland waarin Dubbeldam geschiedenis schreef door als eerste Nederlander ooit individueel goud te halen op het WK voor springruiters. In een hele spannende finale op de Wereldruiterspelen in Frankrijk toonde Dubbeldam zijn ruiterkunsten door als enige met zijn paard Zenith SFN en in het zadel van de drie paarden van zijn tegenstanders een foutloze omloop te rijden in de zogenaamde paardenwissel. Daarnaast won de springruiter uit Weerselo teamgoud op het WK en een maand later samen met Gerco Schröder, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten de finale van de Furusiyya  FEI Nations Cup in Barcelona. Met de individuele olympische- en wereldtitel maakt Jeroen Dubbeldam deel uit van een zeer select gezelschap. De afgelopen 60 jaar gingen alleen springruiters Pierre Jonqueres d’Oriola (FRA), Hans Gunter Winkler (GER), Raimondo d’Inzeo (ITA) en Rodrigo Pessoa (BRA) hem voor. Met het winnen van deze FEI-award is de Jeroen Dubbeldam de opvolger van Olympisch dressuurkampioene Charlotte Dujardin (GBR). Jeroen Dubbeldam moest het in de verkeizing het opnemen tegen een drietal andere paardensporters: wereldkampioen vierspannen Boyd Exell (AUS), wereldbekerwinnaar springen Daniel Deusser (GER) en wereldkampioene voltige Joanne Eccles (GBR).

Overige FEI-titels
Ook de winnaars van de titels ‘Against All Odds Award’,  de ‘FEI Solidarity Award’, de ‘Best Groom Award’ en de ‘Longines Rising Star Award’ werden zondagavond bekend gemaakt. De Against All Odds Award werd toegekend aan Sydney Collier (USA), die ondanks haar lichamelijke handicap haar hippische ambities hebben waargemaakt. De FEI Solidarity Award is toegekend aan Equal Ark uit Singapore, vanwege de toewijding en energie die is gestoken in de expansie van de hippische sport. De Best Groom Award was voor Jackie Potts, die al meer dan twintig jaar met toewijding zorgt voor de paarden van de Britse eventingruiter William Fox-Pitt. Deze Award werd in 2012 toegekend aan de Nederlandse Celia Rijntjes, groom van de Zweedse springruiter Rolf-Göran Bengtsson. De Longines Rising Star Award 2014, voor hippische sporters tussen de 14 en 21 jaar, ging naar de voltigeur Lamert Leclezio uit Mauritius, omdat hij heeft bewezen over buitengewone (hippisch) talent te beschikken. Kijk voor meer informatie over alle winnaars op www.feiawards.org.

NOC*NSF/NOS Sportgala
Jeroen Dubbeldam (Sportman van het Jaar), Rob Ehrens (Coach van het Jaar), Rixt van der Horst (Paralympische sporter van het Jaar) en de gouden springploeg (Sportploeg van het Jaar) zijn ook genomineerd voor de titels die tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala op dinsdagavond 16 december in de Amsterdam RAI bekend gemaakt worden. Sporters met een A-status en vakjuryleden brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/sportgala2014.

Bron:  KNHS