Anky van Grunsven heeft de dressuursport naar een geheel nieuwe hoogte gebracht. Daar was iedereen in Londen het op 18 december over eens. In de feestelijke Olympia hal reed Anky voor het eerst haar door Wibi Soerjadi gecomponeerde KÃ ¼r. En ze won met ruim 83%. Eerlijk is eerlijk, het was even wennen. In de eerste plaats voor Anky zelf, die nu zowel haar nieuwe lijnen, de nieuwe muziek als haar paard in goede banen moest zien te leiden. Maar ook voor het publiek die de bekende emotionele Franse chansons al lang in hun hart hebben gesloten en nu met een moeilijker opgave geconfronteerd werden met een nieuwe compositie met piano, blazers en veel violen. Een serieus stuk!

Anky zelf had haar Kür technisch moeilijker gemaakt met een passage-appuyement, hele scherpe galopapuyementen en wissels op een gebogen lijn. Maar ook de muziek voegde een moeilijkheidsgraad toe. “Dat was ook mijn bedoeling”, zei componist Soerjadi. “Ik wilde het meesterschap van Anky van Grunsven volledig uitdrukken en eindig daarom ook van D-mineur in D-groot.”.

De Nederlandse primeur van de Kür zal plaats vinden tijdens Jumping Amsterdam. Daarmee levert Wibi Soerjadi voor de tweede keer een primeur po Jumping Amsterdam. Vorig jaar debuteerde Imke Schellekens-bartels met de piano-Kür van Soerjadi, nu volgt dus Van Grunsven met een Kür waar behalve Soerjadi 70 topmusici met ene groot-symfonische bezetting aan hebben gewerkt.

Bron: Claartje van Andel, www.dressagedirect.com