AMSTERDAM (ANP) – Anky van Grunsven heeft zaterdag tijdens Jumping Amsterdam de kür op muziek, een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker, op haar naam gebracht. De Brabantse dressuuramazone bleef met de hengst IPS Painted Black, anders dan bij de Grand Prix, haar Duitse rivale Isabell Werth voor.

Van Grunsven kreeg voor haar proef een jurywaardering van 81,25 procent, een record voor haar zwarte rijdier. Werth, met Warum Nicht FRH onder het zadel, werd als beduidend minder beoordeeld: 78,75. De paar foutjes die ze maakte werden haar zwaar aangerekend. Hans-Peter Minderhoud (Exquis Nadine) eindigde met 77,55 knap als derde en leidt nu in het algemeen klassement voor Werth en Adelinde Cornelissen.

Koningin Beatrix was in de goed bezette RAI een van de aandachtige toeschouwers. Tineke Bartels en Cornelissen flankeerden haar op het ereterras voor het deskundig commentaar. Van Grunsven boekte met Painted Black haar tweede WB-zege, na Mechelen 2007. Ze verdiende er 10.000 euro mee en eigenlijk ook 20 wereldbekerpunten. Die konden haar ‘gestolen worden’. Als titelverdedigster is de drievoudig olympisch kampioene sowieso welkom bij de finale in Las Vegas. Mogelijk dat ze daar haar beste paard van stal, Salinero, aan de start brengt. Haar olympische troef mag ook opdraven tijdens Indoor Brabant.

Nationaal kampioen Cornelissen, die dit seizoen de de wereldbekerkür in Stockholm, Londen en Mechelen won, kwam voor haar Nederlandse publiek alleen als ‘proefkonijn’ de ring in. Vrijdag kon ze zich in de Grand Prix niet plaatsen doordat Parzival zich een ongeluk schrok en de amazone uit Beilen noodgedwongen opgaf. 24 Uur later had ze het paard wel onder controle en kon ze, buiten mededinging, toch laten zien waarom ze is uitgegroeid tot een gewaardeerd international.

Foto: DP events