Jumping Amsterdam is de zesde kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI World Cup™ op rij. Adelinde Cornelissen is als regerend winnaar van de wereldbeker al verzekerd van een startplaats in de finale van 24-28 april in het Zweedse Gotenburg. Toch heeft ze al toegezegd om met haar troef Jerich Parzival op vrijdag 18 (Grand Prix) en zaterdag 19 januari (Kür) in actie te komen in de RAI, speciaal voor haar Nederlandse fans.

Maar ze kan geduchte concurrentie verwachten, want ook de Duitse Isabell Werth komt ieder jaar trouw naar Amsterdam. Dit keer met Don Johnsson FRH, waarmee ze  afgelopen week in Londen nog tweede werd achter wereldrecordhouders Charlotte Dujardin en Valegro. “Als ik nog kans wil maken op een finaleplaats, moet ik ook de volgende wereldbekerwedstrijd rijden om voldoende punten te verzamelen,” reageerde Werth in de persconferentie van de Olympia Horse Show. “Mijn paard heeft zich de afgelopen zes maanden enorm ontwikkeld. Om met zo’n jong paard al zo goed te presteren en zelfs tweede te worden in een veld van Olympische combinaties, dat had ik niet verwacht.” Of Olympisch kampioen Charlotte Dujardin aan start komt is volledig afhankelijk van de mogelijk verkoop van haar toppaard Valegro. “Op dit moment staat alles open, we zullen zien wat er in januari gebeurt,” verklaart de Britse amazone. “Als Valegro verkocht wordt hoop ik dat ik hem voor een deel in eigendom kan houden en kan blijven rijden.” De dressuurdeelnemers in de Zware Tour zijn 9 januari definitief bekend.

In de tussenstand van de West-Europese League van de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage blijft de Italiaanse Valentina Truppa aan de leiding gaan met 52 punten, op een punt achterstand gevolgd door de Duitse Kristina Sprehe. Beste Nederlander is Edward Gal, die vijfde staat, terwijl Marlies van Baalen de twaalfde plek inneemt en Imke Schellekens veertiende staat. Na Amsterdam staan alleen nog de kwalificatiewedstrijden in het Duitse Neumünster en Indoor Brabant in ‘s-Hertogenbosch op het programma, voorafgaand aan de wereldbekerfinale in Gotenburg.

Tussenstand na Londen:
1. Valentina Truppa ITA – 52
2. Kristin Sprehe GER – 51
3. Tinne Wilhelmsson Silfven SWE – 46
4. Marcela Krinke Susmelj SUI – 44
5. Edward Gal – 42
6. Minne Telde SWE – 37
7. Sidsel Johansen DEN – 34
8. Patrik Kittel SWE – 30
8. Anna Kasprzak DEN – 30
10. Pia Fortmuller CAN – 28
12. Marlies van Baalen- 24
14. Imke Schellekens-Bartels- 22