Nadat alle vijftien combinaties hun Kür voor een volgepakte hal van de Amsterdamse RAI hadden gereden waren de kenners van de sport het over één ding unaniem eens. De besten zeven combinaties in de uitslag leverden hun beste wedstrijd van het seizoen af, en dat kan betekenen dat de finale eind april in Den Bosch van een ongekend hoog niveau zal zijn. Onder de aanwezigen ook kroonprins Willem Alexander samen met prinses Maxima en hun drie dochters, die de verrichtingen van de ruiters geconcentreerd volgden.

De proef van Adelinde Cornelissen laat zich het gemakkelijkst samen vatten in drie omschrijvingen: power, een hoge moeilijkheidsgraad en een zeer exacte wijze van rijden. “Als je kijkt naar de proef van vandaag, dan kun je niet anders dan vaststellen dat Parzival sinds het EK in Rotterdam aan kracht heeft gewonnen. Alle onderdelen worden met speels gemak uitgevoerd en het lijkt steeds als vanzelf te gaan. Misschien zou ik in de passage het paard nog een fractie meer het gewicht op het achterbeen zien brengen, maar dan praat je over de negen die dan een tien wordt”, aldus de voorzitter van de jury Wim Ernes.

Voor de voorzitter waren de prestaties van Edward Gal de verrassing van deze twee dagen. “De ruiter toonde de Gribaldi-dochter Sisther de Jeu op een zeer ontspannen wijze in beide wedstrijden. Als je kijkt naar de top van dit klassement dan kan deze combinatie misschien nog wel de meeste progressie boeken, wanneer Gal in staat is om de nu bereikte ontspanning te benutten. Dan kan misschien ook de moeilijkheidsgraad van de Kür nog omhoog”, aldus Ernes. Hans Peter Minderhoud reed een goede Kür, maar net niet goed genoeg. “Deze combinatie liet niet zien wat ze kan en dat kun je je niet permitteren in een sterk deelnemersveld als hier verscheen. Zo liet hij een te gewone passage zien tijdens de wedstrijd, terwijl die passage er tijdens de ereronde wel uiterst expressief uitzag. Voor mij was de verrichting van Minderhoud dus iets teleurstellend, terwijl de het optreden van Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout (Lunteren), die dankzij de wild card van de Rabobank van start mocht gaan in deze wedstrijd, verrassend goed was”, aldus Ernes.

Bron: KNHS