In de eerste de beste wedstrijd in het wereldbeker circuit van de dressuurruiters, de FEI Reem Acra World Cup Dressage, waarin zij dit jaar reed, sloeg Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival meteen toe. Cornelissen zette de verzamelde concurrentie met ruim vijf volle procenten op grote achterstand. Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met Whitney van het Genthof een zeer goede Kür neerzette, moest aan het einde accepteren dat hij met 0.1% achterstand op de Duitse Nadine Capellmann met Elvis VA vierde werd. De Zweed Patrik Kittel reed zich met Watermill Scandic HBC naar de tweede plaats, waardoor hij zijn leidende positie in de West-Europese League versterkte. Troost voor Minderhoud was dat hij nu de tweede plaats inneemt in deze league.

Adelinde Cornelissen, die op dinsdag met Jerich Parzival reeds de Grand Prix had gewonnen, was ook in de Kür ongenaakbaar. “Dit was de eerste wedstrijd na het EK in Rotterdam en in het verleden wilde Parzival op zo’n eerste indoorwedstrijd nog wel eens kijkerig reageren. Daar was nu geen sprake van. Vanaf het eerste moment was Parzival helemaal bij de les. Volgens mij bleven we zonder fouten op misschien een klein foutje na aan het einde van de changementen om de pas. Ik denk dat de oorzaak te vinden is in een gebrek aan wedstrijdritme. Dat gebrek aan ritme wil overigens niet zeggen dat we na Rotterdam niet flink door hebben geoefend”, aldus Cornelissen, die in januari ook tijdens Jumping Amsterdam van start wil gaan.

Omdat de winnaar van de finale van dit jaar automatisch startgerechtigd is in de volgende finale kreeg Adelinde ook geen punten. Daarvan profiteerde met name Hans Peter Minderhoud, die als vierde eindigde maar 15 punten aan zijn totaal toevoegde, waardoor hij nu tweede staat in de West-Europese league. “Dat vergoed iets, maar ik loop echt te balen dat ik met een verschil van 0.1% vierde ben geworden. Ik ben wel dik tevreden, niet alleen over de kür, maar ook over onze verrichting in de Grand Prix gisteren. Terwijl ik dit zeg realiseer ik me ook dat we nog niet klaar zijn. Dit paard is nu negen maanden bij mij op stal en we hebben een enorme progressie weten te boeken, maar en is nog meer mogelijk. Dat blijkt ook wel, want zowel gisteren als vandaag hebben we samen de hoogste punten ooit gescoord. In de draf houdt Withney zich nog iets vast, maar in de piaffe en passage weet ze van wanten en in de galoponderdelen hebben we geen fout gemaakt”, aldus Minderhoud.

De eerst volgende wereldbekerwedstrijd zal verreden worden tijdens Jumping Amsterdam.

Uitslag Reem Acra FEI World Cup dressuur (Kür) (wo):
1, Jerich Parzival (Adelinde Cornelissen) NED 85.325; 2, Watermill Scandic HBC (Patrik Kittel) SWE 80.050; 3, Elvis VA (Nadine Capellmann) GER 76.950; 4, Withney van het Genthof (Hans Peter Minderhoud) NED 76.850; 5, Apollo van het Vijvershof (Jeroen Devroe) BEL 75.300;

Tussenstand World Cup:
1. Patrik Kittel SWE – 65
2. Hans Peter Minderhoud NED – 59
3. Valentina Truppa ITA – 53
4. Tinne Vilhelmson Silfven SWE – 52
5. Isabell Werth GER – 43
6. Helen Langehanenberg GER – 42
7. Richard Davison GBR – 38
8. Jeroen Devroe BEL – 34
9. Monica Theodorescu GER – 32
10. Nadine Capellmann GER – 29