De dressuurruiters die morgen in de Amsterdamse RAI van start gaan in de Reem Acra wereldbeker voor dressuurruiters reden vanmiddag voor goed bezette tribunes hun Grand Prix. Adelinde Cornelissen won met Jerich Parzival, voor De Duitse Helen Langehanenberg met Dammon Hill.

Edward Gal eindigde met Glock’s Romanov als derde samen met de Italiaanse Valentina Truppa met Fixdesign Eremo del Casttegno. Alle acht Nederlandse combinaties die in deze Grand Prix van start gingen wisten zich te plaatsen voor de wereldbekerkwalificatie Kür, inclusief Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout, die met een wild card van deze bank in deze Grand Prix van start mocht gaan.

De Nederlandse ruiters reden alle acht een zeer goede wedstrijd en waren dik tevreden met hun prestaties. “In de proef voelde Jerich Parzival ontspannen aan, maar toch waren er een paar kleine dingen die fout gingen. Die kleine dingen moet ik in de Kür zien te vermijden. Als het me lukt om te voorkomen dat hij te heet wordt dan moet het me ook lukken om die foutjes weg te poetsen”, aldus Cornelissen. Adelinde doelde op de eerste overgang van piaffe naar passage en op de pirouette naar links, die ze iets te klein inzette, waardoor Parzival halverwege even op het verkeerde been leek te zijn gezet. Ook in Amsterdam reed de amazone met een cap de ring binnen, in plaats van met een hoge hoed. “Sinds de Olympische Spelen ben ik begonnen om met een cap te rijden op wedstrijden. Dat doe ik mede om een voorbeeld te stellen. Bovendien vind ik het dragen van een cap meer van deze tijd is en sportiever staan dan een hoed!”.

Edward Gal eindigde met Glock’s Romanov op een gedeelde derde plaats en de prestatie was hoofdzakelijk te danken aan de uitzonderlijke kwaliteiten van de ruiter. Gal loodste de 12-jarige hengst zeer gemotiveerd door de proef en verslapte geen seconde, waardoor foutjes werden vermeden en Romanov boven zichzelf uit kon stijgen. Imke Schellekens-Bartels reed met Toots mogelijk de beste Grand Prix die de combinatie ooit heeft gereden en eindigde als zesde. Na een uitermate sterk begin, waarin de 1.90 m. grote Toots een mooi open front bleef tonen, werden ook de passage reprises overtuigend en sterk getoond. Beide pirouettes werden uitzonderlijk klein gedraaid, terwijl de changementen om zowel de pas als de tweeërs mooi recht en groot gesprongen werden.

Patrick van der Meer, die met Uzzo aan de start verscheen, opende sterk met een ontspannen paard. Die ontspanning wist de combinatie gedurende de gehele proef vast te houden, waardoor er ook een foutloze laatste lijn gereden kon worden. Zij eindigden op de zevende plaats, mede dankzij de mooie passage reprises in de proef.

Hans Peter Minderhoud stuurde Glock’s Tango naar de negende klassering. In galop toonde de goedgekeurde hengst een fraai bergop beeld en dat nadat in het begin van de proef al zeer overtuigend gestart was in het drafgedeelte, waarin de hengst veel expressie toonde.

Stephanie Peters reed met Unlimited een sterke wedstrijd en eindigde als tiende. In Unlimited heeft deze amazone een paard dat lichtvoetig door de baan gaat en continue een mooi open beeld toont. De draf is sterk, de stap is ruim en de galop is overtuigend en in de laatste lijn overtuigde de combinatie.

Marlies van Baalen boekt met BMC Miciano nog steeds progressie. In de stap is de vos loepzuiver en in draf en galop lijkt het net of de 12-jarige ruin steeds iets lichtvoetiger wordt. In de eerste pirouette overtuigde de combinatie een fractie meer dan in de tweede.

Diederik van Silfhout, dankzij een Rabobank wild card aan de start in Jumping Amsterdam, was de enige van de acht Nederlanders die met Luxform’s Popeye net geen score wist te bereiken van 70%. Dat typeert het niveau dat de Nederlandse ruiters in deze Grand Prix wisten te halen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat als Van Silfhout iets later had mogen starten hij zeker boven de magische grens van 70% had weten te scoren. Dieredik toonde met Popeye een sterk gereden proef, mede omdat het paard steeds mooi in de aanleuning bleef. Vooral in de verruimingen in draf maakte Popeye indruk en dat komt dat dit paard een uitzonderlijk fraaie techniek van bewegen heeft.

Bron: KNHS (Jacob Melissen)

Foto: Foto Trailer