Ook dit weekend werd er weer gestreden om een startplaats voor de lichte tour rubriek op de nationale donderdag van Jumping Amsterdam. Na Seth Boschman, Floor van Kempen, Renate van Uytert en Marlies van Baalen wist nu Bart Veeze het felbegeerde ticket mee naar huis te nemen. Na In Style zal er nog een KWPN hengst in de ring verschijnen. Met de acht jarige, stoere, zwarte Imposantos (Wynton x Krack C) reed hij een score van maar liefst 77,06 % bij elkaar. Er werd gereden bij manege Zilfia’s Hoeve in Houten, georganiseerd door Fleury Sport Events. Met maar liefst 10 scores boven de 70% was het een zeer sterk bezette rubriek.

Slapen boven stal

Bart is 40 jaar en heeft zijn eigen stal in Lochem waar hij 7 dagen in de week mee bezig is. We horen de kenmerkende gulle lach op het gezicht van Bart als hij begint te vertellen: “Ik heb de laatste jaren veel dekhengsten op stal, maar zoals altijd ook jonge paarden. Imposantos is mijn oudste paard. Ook geef ik een beetje les, maar bewust niet te veel, want rijden vind ik het leukst. Tot ongenoegen van vrienden en familie ben ik echt 7 dagen in de week met mijn paarden bezig. Ik slaap zelfs boven de stal en kan de paarden maar moeilijk los laten. Natuurlijk heb ik personeel, maar ik wil alles tip top in orde hebben en het allerbeste voor mijn paarden. Een fijne groep eigenaren vertrouwen mij hun paarden toe en daar werk ik hard voor.

Imposantos

Imposantos is van de familie Driessen en staat al 5 jaar bij mij op stal. Hij kwam meteen na de hengstenkeuring, toen hij 3 jaar was. Hij is het allerliefste en allermakkelijkste paard wat ik ken, je merkt niet dat het een dekhengst is. Vanaf de eerste wedstrijd is zijn sportcarrière één grote zegenreeks. I.v.m. het dekseizoen was hij nu een poosje niet op wedstrijd geweest, maar ook daar merk ik niets van, hij loopt de ring in alsof hij dit wekelijks doet. Hij heeft geen zwakke punten en extra speciaal is, dat we zijn hele sportcarrière samen hebben doorlopen.

Jumping Amsterdam

Van jongs af aan kom ik al op Jumping Amsterdam, vanaf mijn tiende jaar ongeveer”. Bart schiet in de lach: “Ik was altijd twee keer per jaar schoolziek. Voor Indoor Brabant en Jumping Amsterdam. Mijn vader kocht dan 2 passe partouts en dan gingen we gezellig alle dagen paarden kijken. De sport snapte ik nog helemaal niet, maar ik vond alles machtig mooi en keek mijn ogen uit, in de ring, maar ook in het strodorp. Vier jaar geleden mocht ik er voor de eerste keer rijden, dat was in de finale van de Subli Cup. Ik reed toen de vierjarige merrie Imagine (Dream boy x Jackson) en won die finale. Heel toevallig is Imagine van dezelfde eigenaar als Imposantos, de familie Driessen.

Planning

Over twee weken rijd ik met Imposantos de finale van de Nürnberger Burg-Pokal bij de Duitse Mathias Rath thuis. Dit is een Duitse lichte tour competitie voor zeven- tot negenjarige dressuurpaarden. Deze finale zou eigenlijk tijdens het concours in Frankfurt zijn, maar dat is helaas afgelast. Daarna is het nog een maand tot Amsterdam en daarin ga ik niets geks doen, dat is niet nodig bij Imposantos. Eerst krijgt hij even rust en daarna trainen we rustig richting eind januari.

Trap

Als ik aan Jumping denk, denk ik onder andere aan de trap na de entree met alle namen van Grand Prix winnaars erop. Wat zou het ontzettend mooi zijn als mijn naam daar ooit bij komt te staan ……. Er is altijd interesse voor Imposantos, maar tot nu toe zijn alle kopers afgehouden. De familie Driessen wil kijken hoever we kunnen komen en daar ben ik hen ongelooflijk dankbaar voor. Ik verheug me dan ook heel erg op jullie concours en hoop in alles dat het doorgaat, zoveel mogelijk als vanouds. In Amsterdam rijden met volle tribunes is het mooiste wat er is, heel speciaal!”

We moeten lachen om Bart. We lachen hem niet uit, zeker niet, we lachen hem toe. Het liedje van John de Bever, Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, lijkt vandaag op Bart van toepassing. Hij is duidelijk blij, heel blij, dat blijkt uit ieder antwoord. Wij zijn blij voor jou Bart, dat we je toe mogen voegen aan het mooie, in de eerste alinea genoemde rijtje. Geniet nog even lekker na en dan heel graag tot eind januari in de RAI in Amsterdam.