Hij is Amsterdammer in hart en nieren. Hij ademt passie voor wat hij doet. Hij was er doodziek van dat Jumping afgelopen jaar niet door kon gaan. Hij houdt van evenementen en van Ajax. Hij vindt dressuur mooi, maar heeft er geen verstand van. Als hij Jeroen Dubbeldam en Willem Greve tegenkomt, voelt hij zich trots en drinkt hij graag een biertje met ze. Hij is bestuurslid commerciële zaken van Jumping Amsterdam. We spreken dit keer met Wim Bohnenn!

Amsterdammer

Wim is 69 jaar, heeft 2 dochters Kim en Kelly die ook paardengek zijn (1 springen en 1 dressuur) en is een rasechte Amsterdammer. En daar is hij trots op! Zijn hobby’s zijn evenementen organiseren en Ajax. Wim heeft 38 jaar bij De Telegraaf gewerkt als product manager Telesport. Hij heeft te veel gedaan om op te noemen, maar als we hem vragen naar zijn absolute hoogtepunten is hij duidelijk. De 17 kampioenshuldigingen van Ajax, het afscheid van André Hazes in de Johan Cruijff Arena en de 4 Keizersraces op de Keizersgracht (schaatswedstrijd). Maar hoe kom je dan bij een paardensportevenement terecht? Jaren geleden werd hij benaderd toen het met Jumping financieel niet goed ging. Samen met 3 anderen zijn we keihard aan het werk gegaan, met als doel om het evenement weer op de kaart te zetten. En dat is gelukt! Inmiddels bestaat de band tussen beiden al 25 jaar. Begonnen als sponsor en inmiddels al vele jaren als bestuurslid. Oorspronkelijk was Wim geen paardengek, maar door zijn dochters groeide de interesse en inmiddels kan onze sport rekenen op zijn welgemeende belangstelling.

Bestuurslid commerciële zaken

Wim: “Als bestuurslid commerciële zaken ben ik, samen met de directie, het hele jaar bezig met relatiebeheer van bestaande sponsoren, maar daarnaast ook altijd op zoek naar nieuwe partijen die zich willen verbinden. Vanuit de Telegraaf bestaat mijn achtergrond uit sportmarketing, maar de binding met de paardensport was er nog niet echt, dat kwam pas later door mijn dochters. Vanuit de Telegraaf ondersteunden we Jumping waar we konden. Een sportevenement in onze stad met de allure van Jumping Amsterdam, daar wilden we ons steentje graag aan bijdragen.

Chauvinistisch

Ik weet nog dat we bij elkaar zaten en dat we Amsterdam wilden onderscheiden van andere concoursen. Er zijn meerdere mooie concoursen in Nederland, maar wij wilden ons als Amsterdam onderscheiden met een echt Amsterdams sfeertje, topsport en entertainment. Dat concept bleek een succes! We zijn chauvinistisch en wilden met de ereronde aan het einde van de prijsuitreiking het liedje “Geef mij maar Amsterdam”. Dat dit aansluit bij ons publiek blijkt, aangezien de meeste mensen tijdens de prijsuitreiking altijd blijven zitten”. Lachend: “Hopelijk zingen ook de Rotterdammers dit mee, maar zo niet, dan maakt me dat niets uit. Verder hebben wij natuurlijk ook de puur Amsterdamse Bolle Jan feestjes, hebben we in het verleden Lucky Ajax laten voetballen tegen de ruiters en hebben we vaak Gerard Joling over de vloer. Jumping is tenslotte Amsterdam! Ook voor de aankomende editie hebben we weer heel leuke dingen in petto.

Dat ons concept aanslaat bewijzen de uitverkochte tribunes op zaterdag en zondag! Topsport, entertainment en Amsterdam, daar doen we het voor”.

Koninklijk bezoek

We vragen Wim of er in al zijn jaren Jumping één editie is die er voor hem uitspringt. Daarin is hij heel beslist: “Nee! Ik ben blij als ik op de zondagavond na afloop naar buiten loop en ik kan zeggen dat het een succes was en de kosten gedekt zijn. Wel vind ik het iedere keer weer een meerwaarde voor ons concours als we koninklijk bezoek krijgen. Prinses Beatrix komt wanneer ze in de gelegenheid is, maar ook Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen hebben ons concours al eens met een bezoek vereerd.

Dromen

Natuurlijk wil je altijd meer, ten opzichte van ons concours heb ik twee dromen. Mijn eerste droom is dat we kunnen zorgen voor een stabiel, financieel fundament voor Jumping. De financiën zijn ieder jaar een uitdaging en dat zou ik ontzettend graag geregeld hebben. Mijn ultieme droom is echter de finales van de wereldbeker te mogen organiseren in Amsterdam. Die droom wordt overigens reëel als we die eerste kunnen bewerkstelligen…..”

Jeroen Dubbeldam en Willem Greve

Wim heeft al toegegeven dat hij weliswaar liefhebber, maar geen kenner is van de paardensport. We zijn benieuwd of hij inmiddels wel zijn voorkeuren heeft. Wim: “Natuurlijk heb ik die. De dressuur bijvoorbeeld, daar vind ik alles mooi, maar ik snap er helemaal niets van. Ik bedoel, ik zie echt niet als een paard een verkeerde huppel maakt. Springen is voor mij daarom makkelijker te begrijpen. Verder ben ik Nederlander en chauvinistisch en dus ben ik voor iedere landgenoot. Ik ben altijd trots als ik bijvoorbeeld Jeroen Dubbeldam of Willem Greve tegenkom en dan vind ik het leuk om een biertje met ze te drinken”.

Corona

We kunnen er niet omheen, corona. Wim praat vol passie over “zijn” Jumping Amsterdam. We zijn benieuwd hoe hij dit Jumping-loze jaar heeft beleefd. Het wordt een moment stil, de gezellige, oh zo enthousiaste woordenstroom met duidelijk Amsterdams accent stopt even. Maar Wim herpakt zich snel: “Toen ik hoorde dat Jumping Amsterdam 2021 niet doorging, ben ik daar echt dood- en doodziek van geweest. Maar, we zijn bijna meteen vol enthousiasme aan de gang gegaan met de 2022 editie en dat gaat vanaf het begin ontzettend goed. Sponsoren, standhouders, vrijwilligers, kaartverkoop, iedereen denkt mee en iedereen is even enthousiast. Ik durf bijna te zeggen dat we er al bijna klaar voor zijn, de deuren van de RAI kunnen bij wijze van spreken al bijna open. Aan ons zal het niet liggen, wij gaan er 100% voor. Alleen de maatregelen van de regering kunnen Jumping Amsterdam 2022 nog dwarsbomen, maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit.

We are back!

Ja, ik ben ontzettend blij te constateren dat Jumping overal zo enorm leeft. Ook ben ik er trots op te kunnen melden dat we altijd een goed doel steunen en dat we voor de komende 2 jaar een samenwerkingsverband aan zijn gegaan met “Only Friends”, een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking.  Mensen die “Only Friends” niet kennen, vraag ik te kijken op hun website, dan weet ik zeker dat ze daarna ook wat voor dit geweldige doel willen doen. Tenslotte wil ik iedereen een fantastische decembermaand toewensen en daarna heb ik nu al zin in januari. Op 6 januari zal de teaser “We are back” gepositioneerd worden, ik denk dat ik hiermee genoeg zeg: Iedereen heel graag tot Jumping Amsterdam 2022 !”

Wat een mooie woorden van een gepassioneerd bestuurslid. Een Amsterdams bestuurslid van Jumping Amsterdam. Hier moet je niets meer aan toe willen voegen. Bedankt Wim, voor alles wat je al voor ons concours hebt gedaan, voor je mooie woorden en alvast voor alles wat je ongetwijfeld nog gaat doen. Heel graag tot Jumping 2022!