Nog een week en de RAI in Amsterdam staat bol van paardensport. Jumping Amsterdam mag dit jaar rekenen op de Nederlandse top van de dressuur- en springruiters die concurrentie krijgen van Olympisch kampioen Charlotte Dujardin (GBR) en Europees kampioen Roger Yves Bost (FRA) en Wereldbekerwinnaar Daniel Deusser (GER). De Reem Acra FEI wereldbekerkwalificatiewedstrijd dressuur op zaterdagmiddag is één van de hoogtepunten, maar er is nog veel meer te beleven.

Naar de strijd tussen wereldrecordhouders Charlotte Dujardin en Valegro met ‘onze’ toppers Edward Gal (Harskamp), Danielle Heijkoop (Rotterdam), Hans Peter Minderhoud (Harskamp), Patrick van der Meer (Naaldwijk), Diederik van Silfhout (Lunteren), Katja Gevers (Berlicum NB) en Stephanie de Frel (Koewacht) wordt hals reikend uitgekeken. De uitslag mag dan misschien voorspelbaar zijn, het blijft een genot om ’s werelds beste dressuurcombinaties aan het werk te zien. De zaterdagmiddag te verrijden kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI Wereldbeker is de zesde van de negen etappes die leiden tot de finale half april in Las Vegas. Edward Gal, Danielle Heijkoop (gedeeld op de vijfde plaats), Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud (beide op plaats 7 in de tussenstand) hebben nog volop uitzicht op deelname aan de finale.

Springen
De Sterrehof’s Opium Grote Prijs van Amsterdam op zondagmiddag is het hoofdnummer voor de springruiters. De Nederlandse top, waaronder Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Maikel van der Vleuten (Someren) en Jur Vrieling (Holwierde) van het gouden WK-team dat op vrijdagavond samen met bondscoach Rob Ehrens gehuldigd wordt, zal er alles aan doen om de hoofdprijzen in de wacht te slepen. Onder meer Europees kampioen Roger Yves Bost (FRA) en Wereldbekerwinnaar Daniel Deusser (GER) komen in de RAI aan start. Stephanie van den Brink (Nijkerkerveen) rijdt met een door de Rabobank toegekende startplaats.  
Na afloop van de Grote Prijs is het sportieve afscheid van de nu 19-jarige hengst Sterrehof’s Opium die met Marc Houtzager (Rouveen) jarenlang succesvol is geweest in de topsport. Een van de hoogtepunten is de zevende plaats op de Olympische Spelen in Hong Kong.

Jeugdig talent
Jonge en talentvolle ruiters krijgen op Jumping Amsterdam alle kansen ervaring op te doen in de prachtige ambiance van de RAI. Op donderdagavond is de Rabo U25 Cup voor Grand Prix-ruiters tot 25 jaar. Rabo Talententeamlid Dinja van Liere (Kapelle), Jill Huybregts (Drunen), Kyra Klinkers (Echt), Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke), Romy Peijen (St.Oedenrode) en Kim Schmid (Heerjansdam) komen aan start. Rabo Talententeamlid Stephanie Kooijman (Zevenhuizen) rijdt met een door de Rabobank toegekende startplaats in de Lichte Tour.  
De Hoefslag Team Challenge op zaterdagochtend is een speciale dressuurrubriek waarvoor jeugdbondscoach Tineke Bartels negen combinaties heeft aangewezen, drie ponyruiters, drie Junioren en drie Young Riders.  
Zondag is de Jumpertjes Kinderochtend met het Paard&Leven-spel, veel leuke spellen en komen onder andere de kinderen van Anky van Grunsven in de baan.

Rabo Talent van het Jaar
Zaterdagmiddag maakt Anky van Grunsven, ambassadeur van het Rabo Talentenplan, de opvolger bekend van Frank Schuttert als Rabo Talent van Jaar. Een bijzondere huldiging na de Reem Acra FEI wereldbekerwedstrijd.
Rabobank is met de Foundation ook begunstiger van de Para Dressuur Trophy die op vrijdag wordt verreden. Op donderdagavond wordt de DVB Foundation Award uitgereikt aan de persoon die het meest opvallend heeft bijgedragen aan de aangepaste sport.

De 56e editie van Jumping Amsterdam wordt gehouden van donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari in de Amsterdam RAI.  

Bron: www.knhs.nl