AMSTERDAM (KNHS) – Anky van Grunsven danste met afgemeten passen door de dressuurpiste tijdens de Kà ¼r op muziek die tijdens Jumping Amsterdam verreden werd. Waren er in Londen tijdens de premià ¨re van ‘Dance of Devotion’ nog kleine onvolkomenheden; nu waren die weggeslepen. “Ik verander nu niets meer aan deze Kà ¼r. Het is goed zo! Het enige is dat ikzelf en IPS Salinero nog iets beter in de Kà ¼r moeten groeien. Maar het is nu januari en de Olympische Spelen zijn in augustus, dus we hebben nog even”, aldus Van Grunsven.

“In vergelijking met Londen hebben we een paar hele kleine zaken veranderd. Je moet dan eerder denken aan een paar maten eruit dan dat we er stukken uit hebben gehaald”, vertelde Anky, die nu zich gaat voorbereiden op de wereldbeker finale, die tijdens Indoor Brabant verreden gaat worden. Volgens de voorzitter van de jury Wim Ernes heeft de Kür van Anky een hogere moeilijkheidsgraad dan de vorige. De draf en galop appuyementen zijn niet alleen scherper, ook is er in de passage een appuyement toegevoegd. De Erpse amazone eindigde ruim op kop met een score van 83.850%.

Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde), die tweede werd met Hunter Douglas Sunrise – net als Anky op een compositie van Wibi Soerjadi – was blij met haar rit, alhoewel zij de hapering in de pirouette stom van zichzelf vond. “Had ik een persoonlijke record score binnen handbereik, verknoei ik het!”, vertelde Imke, die besloten heeft om niet naar Neumünster te gaan om zich daar voor de finale te plaatsen. “Ik kan tijdens Indoor Brabant starten en hoop op een wild card voor de finale”. In alle drie de basisgangen zou Sunrise net een fractie flitsender kunnen zijn in het gebruik van het achterbeen. “Ik moest er echt aan rijden in de ring en volgens mijn moeder waren de piaffe en passage in de losrijpiste zeker goed voor één of twee punten meer dan ik in de ring liet zien”. Zij werd tweede met een score van 79.000%.

Jurylid Wim Ernes sprak van een topwedstrijd, waarin de topruiters zeer goede prestaties leverden. De Finse Kyra Kyrklund, die derde werd met Max, vond het Amsterdamse publiek top. “Je hebt van die landen waar het publiek voor buitenlanders net zo hard applaudisseert als voor landgenoten en dat maakt wedstrijden in Nederland altijd bijzonder”, aldus Kyrklund. Stéphanie Peters (Roermond) legde met Jeff beslag op de vijfde plaats, terwijl Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali als negende eindigde. Jeannette Haazen (Neeroeteren – Bel) werd elfde en verknalde een kans op een hogere klassering door fouten te maken in de changementen.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto:  Mr. H.C.J.L. Borghouts (commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland) feliciteert Anky van Grunsven met de overwinning in de FEI World Cup Dressage Qualifier presented by Provincie Noord Holland (Digital Photo Events)