Op zaterdagmiddag bekend  maakt Anky van Grunsven bekend  welke ruiter of amazone wordt uitgeroepen tot het grootste talent van 2010. Na een spannende verkiezing, waarbij zowel het publiek, de pers als de paardensport trainers en bondscoaches hun stem konden uitbrengen, is de ontknoping nu in zicht.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) organiseert samen met haar hoofdsponsor Rabobank jaarlijks de verkiezing Rabo Talent van het Jaar. Dit jaar maken elf talenten, die samen deel uit maken van het Rabo Talententeam 2010, kans op deze prestigieuze titel. Het Talententeam wordt jaarlijks samengesteld door de bondscoaches van de disciplines dressuur, springen en eventing, waarbij gekeken wordt naar de volgend criteria: rijtechniek, paardenkennis, presteren onder druk, de wil om beter te worden, teambuilding en managementvaardigheden. Elk lid van het Talententeam wordt vervolgens individueel gecoacht op deze criteria. Daarnaast kregen de Talenten tijdens gezamenlijke bijeenkomsten onder andere een mediatraining van Humberto Tan. Bovendien krijgt elk talent een persoonlijk begeleidingsbudget ter ondersteuning van zijn of haar topsportcarrière.

Het Talententeam van 2010 bestaat uit: Bobbie Barry (Alphen aan de Rijn), Michel Hendrix (Kessel), Ellen Kloos (Roosendaal), Angela Krooswijk (Prinsenbeek), Nienke van Roekel (Ede), Lotje Schoots (Abcoude), Jenny Schreven (Weert), Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), Diederik van Silfhout (Lunteren), Sjaak Sleiderink (Denekamp) en Maikel van der Vleuten (Mierlo).

Het afgelopen jaar kon iedereen op zijn of haar favoriete talent stemmen via rabosport.nl. Bij deze publieksstemmen worden ook de stemmen van het Trainersplatform, bestaande uit de toptrainers en bondscoaches van Nederland, en de hippische pers opgeteld. Al deze stemmen bepalen wie het Talent van 2010 wordt. Het Talent van het Jaar ontvangt van Rabobank een cheque ter waarde van € 5.000,=.