Alhoewel het morgen (zaterdag) in de Amsterdamse RAI er pas echt om gaat spannen, want dan staat de KÃ ¼r op het programma, legde in de Grand Prix de Erpse amazone Anky van Grunsven een goede basis voor een topprestatie. IPS Salinero was uitermate goed bij de les, liep bijna foutloos door de proef en in alle onderdelen was er de uitstraling die dressuur die extra dimensie geeft. Van Grunsven behaalde een score van 78.041%, wat mede tot stand kwam doordat alle vijf de juryleden haar met grote voorsprong op de eerste plaats hadden staan.

Anky rijdt morgen voor de tweede maal haar nieuwe Kür ‘Dance of Devotion’ en kan tijdens Jumping Amsterdam haar derde zege op rij boeken. Eerder won ze in Londen en Mechelen. Voortreffelijk tweede werd Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise. Een foutloze proef, die vanuit het achterbeen net een fractie gedurfder gereden had mogen worden. Wel bleef Sunrise licht in de aanleunig en daardoor fraai in het front.

De Finse Kyra Kyrklund legde met Max beslag op de derde plaats, nipt voor Stéphanie Peters (Roermond) met Jeff. Zij reed een goede proef, met net te veel kleine onregelmatigheden om derde te kunnen worden. Opvallend goed was ook de rit van Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali. Mooi voorwaarts gereden met toch een uitstekende verzameling maakten de combinatie tot de verrassing van deze wedstrijd. Jeannette Haazen (Neeroeteren -Bel) reed de sterke Nartan naar een 14de plaats, waarmee ze zich net plaatste voor de Kür, waarin morgen vijftien combinaties van start gaan. Rini van der Schaft (Wenum Wiesel) kan nog steeds niet helemaal doorbreken met Madorijke en eindigde als 18de. Patricia Callaghan (Oss) werd 21ste en één na laatste met Joy, voor Kirsten Beckers (‘s-Gravendeel) met Broere Ohio. Ohio gooide in de ring letterlijk en figuurlijk ‘de kont tegen de krib’ en hoe goed Beckers ook kan rijden, hiertegen staat iedere ruiter machteloos.

Bron: KNHS

Foto: Digital Photo Events