AMSTERDAM (KNHS) – Dressuuramazone Anky van Grunsven is de grootste sportheld bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar sportgedrag van kinderen dat gedaan is door de Johan Cruijff Academie in opdracht van Z@PP, de jeugdzender van de Nederlandse Publieke Omroep. Anky wordt verkozen boven de internationale voetbalhelden Ronaldinho en Ronaldo die op de tweede en derde plaats komen. De uitslagen van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de aftrap van het crossmediaal platform Kids Sports News van Z@PP, die woensdag 16 april plaatsvond in de Amsterdam ArenA.

Het onderzoek naar sportgedrag werd gedaan onder 868 kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar van 15 verschillende basisscholen. Ruim 91% van de ondervraagde kinderen doen in hun vrije tijd aan sport en ditzelfde percentage zou graag nog meer willen sporten. De sport die het meest beoefend wordt is voetbal, gevolgd door hockey en tennis. Paardrijden volgt op een vijfde plaats.

Tijdens de kick-off van Kids Sport News zong zangeres Maud onder begeleiding van het Metropole Orkest het lied ‘Sneller, Hoger, Sterker’. Een paar honderd kinderen verzamelden zich in de Amsterdam Arena. Sipke Jan Bousema presenteerde het geheel. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) werd vertegenwoordigd door kinderen van Rijvereniging en Ponyclub Diepenveen. Zij liepen samen met kinderen van andere sportbonden mee in een parade met een Olympisch karakter.

Onderdelen van Kids Sport News zijn onder meer interactieve websites, gaming, print en televisie waarbij de nadruk wordt gelegd op het uitwisselen van nieuwsitems. Bij het evenement werken organisaties uit de hele wereld samen. Tijdens de Olympische Spelen brengt het Jeugdjournaal dagelijks een item over Kids Sport News en is er elke middag een speciaal journaal. Daarbij wordt samengewerkt met buitenlandse nieuwspartners. Kids Sport News is bedoeld voor kinderen van acht tot veertien jaar. De website www.kidsportnews.nl gaat vanaf 3 mei online. Kinderen kunnen deze website zelf van filmpjes en foto’s voorzien en kunnen zelfs opgeleid worden tot Kids News Reporter.