AMSTERDAM (KNHS) – De zesde wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters is gewonnen door Anky van Grunsven (Erp) met de koolzwarte hengst IPS Painted Black. “Ik reed met het mes tussen de tanden”, vertelde ze na afloop van haar winnende rit. De sterk gemotiveerde amazone liet Paintend Black dansen op haar tango Kür en bleef zonder fouten. Dat kon de Duitse Isabell Werth niet zeggen, die met Warum Nicht FrH als tweede eindigde. “Domme fouten waren het en ook nog eens fouten van mezelf, daarom kan ik er alle vrede mee hebben dat ik tweede ben geworden”, aldus de altijd sportieve Werth.

De als derde eindigende Hans Peter Minderhoud (Harskamp) was ook tevreden. “Ik had Exquis Nadine veel beter aan het lopen dan in de Grand Prix, maar de echte glans ontbrak. Dat komt omdat de vrouwelijke hormonen de merrie parten speelden”, aldus Minderhoud. Met veel belangstelling werd ook gekeken naar de rit van de buien mededing als eerste van start gaande Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival. In de Grand Prix staakte de Drentse amazone nog de strijd, nadat haar vos ruin onhandelbaar gedrag toonde. Nu reed zij een technisch briljante Kür, die haar hoog had kunnen laten eindigen in de echte wedstrijd. “Ik dacht tijdens de Grand Prix al dat de mensen die achter een bord stonden bij een zijuitgang de oorzaak waren van het ‘spooky’ gedrag van mijn paard. Toen had ik het lef niet om vanaf mijn paard die mensen toe te schreeuwen dat ze daar weg moesten gaan. Nu reageerde Parzival ook weer gespannen op de mensen die daar stonden. Dit keer had ik wel het lef wel om ze van die plek weg te jagen, met als resultaat dat de spanning bij Parzival wegsmolt als sneeuw voor de zon”, aldus Cornelissen.

Anky van Grunsven verscheen niet met haar tweevoudig Olympische kampioen IPS Salinero in de ring, maar met IPS Painted Black. Van Grunsven is als titelverdedigster automatisch startgerechtigd in de finale, medio april in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Dan moet zij echter wel in twee kwalificatiewedstrijden van start zijn gegaan. Dat heeft zij wel gedaan met Painted Black, maar niet met Salinero. “Ik ben niet van plan om naar het Duitse Neumünster te gaan, maar ik ben er zeker van dat ik voor Indoor Brabant, half maart, Salinero in zijn goede vorm heb. Dan hoop ik er op dat ik van de FEI dispensatie krijg om toch met Salinero naar Las Vegas te mogen”, vertelde de altijd goedlachse amazone. De hal van de RAI was met ruim 5.000 bezoekers afgeladen vol en zagen samen met de koningin, mede dankzij het zeer sterke deelnemersveld, zeer goede sport. “Ik denk dat dit het sterkste deelnemersveld is geweest dat we dit kwalificatieseizoen aan de start hebben gehad en mede daarom was ik van plan om mijn uiterste te best te doen om te winnen. Ik ben erg blij dat dit is gelukt”, aldus Van Grunsven.

Ook Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) was erg gelukkig met haar vijfde plek met de machtige Nartan, die geheel zonder fouten bleef, maar nog net even over iets meer charme zou mogen beschikken. Sander Marijnissen (Wijdewormer) reed met Moedwill ook nu weer een sterke proef, waarbij het jammer was dat zo af en toe lichte foutjes werden gemaakt, die voortkwamen uit iets te veel spanning. Maar Marijnissen en Moedwill hebben veel potentie om uit te groeien tot een combinatie waar het Nederlandse dressuurteam in de nabije toekomst veel plezier aan kan beleven. Marijnissen eindigde op de elfde plaats en dat was net een plaatsje boven Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali. Met een score van net even boven de 70% kregen Van Baalen en Kigali loon naar werken. Leida Collins-Strijk (Riethoven) had nu met On Top duidelijk minder last van de spanning dan in de Grand Prix, waardoor gedurende de gehele proef een mooi beeld werd opgeroepen, dat best een iets hogere waardering verdiend had dan de 14de plek die de jury haar nu toebedeelde.

Met vier Nederlandse ruiters bij de eerste vijf combinaties in de tussenstand lijken naast Anky van Grunsven ook Adelinde Cornelissen, Hans Peter Minderhoud Рdie nu alleen aan de leiding gaat Рen Jeannette Haazen zeker van een startplaats in Las Vegas. Christa Laarakkers (Winschoten), die haar punten op ̩̩n uitzondering verzamelde in de Oost-Europese League, zal het met nog twee kwalificatiewedstrijden voor de boeg moeilijk krijgen om zich in de kopgroep van maximaal vier die door mogen naar de finale te handhaven.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS