IJsbrand Chardon heeft vanmiddag de vierde wedstrijd van de FEI Wereldbeker vierspannen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest op zijn naam geschreven. Theo Timmerman eindigde op de tweede plaats, voor de Hongaar József Dobrovitz.

Na een licht tegenvallende prestatie tijdens de eerste omloop op zaterdag, besloot Chardon vandaag voor de Wereldbekerwedstrijd terug te vallen op zijn oude voorpaard Inci. Chardon verving de Lipizzaner in zijn voorspan in de Wereldbekerwedstrijd in Hannover, waar hij derde werd. De viervoudig Wereldkampioen merkte dat zijn nieuwe voorpaard toch de nodige ervaring miste om bovenaan mee te kunnen draaien en met Inci was het oorspronkelijke vierspan weer compleet: “Ik kon twee geniale rondes rijden, het ging als vanzelf,” aldus een laaiend enthousiaste Chardon, die na zijn overwinning in Boedapest in 2012 dit jaar opnieuw met twee foutloze omlopen de sterkste was. “Ik hoop dat hij zo blijft. Het is een goed paard, maar hij maakt wel eens een slippertje waardoor ik niet volledig op hem kan vertrouwen. Maar vandaag kon ik machtig mooi rijden. Ik wist dat voordat ik de tweede ronde in ging, dat ik een grote voorsprong had en besloot op safe te rijden. Ik was uiteindelijk nog twee seconden sneller dan in de eerst omloop, dus dat geeft wel aan hoe vloeiend het ging.”

Doel bereikt
Theo Timmerman had zich zelf tot doel gesteld om zijn eerste wedstrijd in Hannover en zijn wild card start in Verona te gebruiken om zijn span in het juiste ritme te krijgen zoor zijn volgende vier wedstrijden, waarvan Boedapest de eerste was. Theo zette een zeer snelle tijd neer in de eerste omloop en wist zich hiermee ondanks een afgeworpen balletje te kwalificeren voor de tweede ronden, waarin hij als tweede van start ging. “De achterpaarden waren heel erg goed,” vertelt Europees en Nederlands kampioen Theo Timmerman. “Ik ging op hoog tempo van start en durfde risico te nemen omdat Dobrovitz er twee ballen had afgereden. Nadat ik er een balletje aftikte ben ik iets gecontroleerder gaan rijden.” Uiteindelijk bleef Timmerman Dobrovitz ruim een seconde voor. “Ik wilde vanaf Boedapest in het juiste ritme komen voor de finale en dat is goed gelukt. Het is een goed span, ze krijgen steeds meer ervaring en ook ik leer iedere keer weer bij.Daniel Schneiders tikte er een balletje af in de eerste omloop en miste daardoor net de winning round. De vijfde plaats werd bezet door József Dobrovitz jr, voor wild card deelnemers Kristof Osztertág en Mark Osztertág.

De Ronde, Chardon en Timmerman komen 26 januari 2014 op de spectaculaire menavond ‘Mennen in Mokum’ aan start tijdens Jumping Amsterdam!

Bron: Hoefslag

De Hoefslag, hét paardentijdschrift van Nederland, is ook in 2014 mediapartner van Jumping Amsterdam.