Daniel Deusser (37), winnaar van de derde kwalificatiewedstrijd van de Longines FEI Jumping World Cup ™ 2018/2019 West-Europese, gaf toe dat het een last-minute verandering van plan was die hem de overwinning opleverde.

“De eerste vraag die we allemaal hadden toen we de barrage zagen was, is het mogelijk om het in zes passen te doen, van hindernis één tot hindernis twee? Ik dacht dat het voor mij zeker zeven zouden moeten zijn omdat mijn paard moeilijk te keren is … en ik deed de zes alleen omdat ik Niels zes zag doen, en ik weet dat hij niet het grootste paard heeft en daarnaast had hij de leiding was, dus ik moest hetzelfde doen! “, Zei de Duitse ruiter nadat hij de menigte op het puntje van hun stoel wist te krijgen tijdens de adembenemende barrage.

Er is iets met Jumping Verona dat altijd garant staat voor spanning. “Ik ben hier een paar keer geweest met mijn beste paarden in goede vorm, en elk jaar hebben we veel sport met goede resultaten en heel wat ruiters in een zeer spannende barrage. Dus ik ben erg trots om hier de winnaar van te zijn! “, Voegde Deusser eraan toe.

De Italiaanse competitie trok een spectaculair deelnemersveld met alle drie de medaillewinnaars van het individuele podium op de FEI World Equestrian Games ™ vorige maand in Tryon, VS. Echter, nieuwe wereldkampioen, de Duitse Simone Blum, had wat moeite met DSP Alice op vrijdag en daarom besloot ze om te rijden haar jonge paard Cool Hill, waar 8 strafpunten werden verreden. Dus toen de bronzen medaillewinnaars Steve Guerdat en Bianca ook de fout maakten in de openingsronde, waren de zilveren medaillewinnaar Martin Fuchs en zijn briljante ruin Clooney de enigen die de barrage van 14 paarden haalden.

Als vijfde tegen de klok in zette de Italiaanse Luca Marziani de menigte in vuur en vlam toen ze in 39,69 seconden met Tokyo du Soleil naar huis stormden, maar toen verhoogde Bertram Allen (23) de lat met een schitterende ronde in 38,60 seconden. De jonge Ier werd echter onmiddellijk gedegradeerd door zijn Zwitserse vriend Martin Fuchs, die er 0.2 van afhield, en daarna herstelden Niels Brynseels en zijn ongelooflijk snelle merrie Gancia de Muze het doel opnieuw wanneer ze de tijdritten in 37.03 seconden doorbraken.

Met slechts drie te gaan leek het erop dat het gewoon niet overtroffen kon worden, en dat de Belg het zeker al gewonnen had. Zelfs Deusser betwijfelde of hij het kon doen – “maar ik moest als laatste gaan, en met het publiek en de sfeer op die manier, stopte ik gewoon met er over na te denken en ging ik naar binnen en ik wilde het echt proberen!” Zei hij. Het gebrul van de menigte was genoeg om hem te vertellen dat hij was geslaagd, met een ongelooflijk smalle marge van slechts 0,2 seconden. Zijn uitdrukking van pure blijdschap zei het allemaal.

Hij rijdt sinds juli alleen nog maar op de 11-jarige ruin Calisto Blue en het is niet altijd makkelijk geweest. “In het begin was het heel moeilijk, hij is veelomvattend, heel voorzichtig en snel, maar hij is erg nerveus. Vooral bij mij met mijn lange lichaam was het moeilijk om de coördinatie te vinden omdat hij erg gevoelig was. Ik heb goede resultaten behaald in de Grand Prix in Berlijn en Brussel, maar ik was altijd vierde of vijfde en hij kon nooit een klasse voor me winnen “, legde de lange Duitser uit. Dat was natuurlijk tot vandaag.

Fuchs was erg blij met zijn derde plaats en een aantal waardevolle vroege punten in de strijd om een ​​van de top-18 plaatsen in de West-Europese competitie die de ruiters volgend jaar in april naar de Longines Finale in Göteborg (ZWE) zullen brengen. “Dit is mijn eerste grote show sinds Tryon, zoveel ruiters die ik niet meer heb gezien na mijn (zilveren) medaille om  mij te komen feliciteren en het was dus een erg leuke show!” Zei hij.

Deusser werd er vanavond aan herinnerd dat hij als eerste, tweede en derde geëindigd was tijdens de Longines FEI Wereldbeker ™ Finale. “Ja, mijn geschiedenis in het WK klinkt best goed als je het zo bekijkt, maar elk jaar beginnen we opnieuw op nul! Het is leuk om het seizoen met 20 punten te beginnen, maar het is nog steeds een lange weg naar de Finale en ik hoop zeker dat ik me kan kwalificeren! “Zei de man die volgende week opnieuw uitkomt in Lyon (FRA), de plaats waar hij zijn gedenkwaardige reeksoverwinning had in 2014.

Bron: FEI

Foto: FEI