Na vier kwalificatiewedstrijden was zondagavond 20 januari Jumping Amsterdam het toneel voor de spannende finale. Alle Districtsteams deden tijdens de Mennen in Mokum menavond hun uiterste best om namens hun district de overwinning op te eisen. Onder enthousiaste aanmoediging door het publiek haalden de menners alles uit de kast in de Amsterdamse RAI. Na een zinderdende strijd werd District West winnaar van de Districtscup 2013.

Buiten was het -5 graden en guur, maar binnen was de gevoelstemperatuur hoog. Pieter Douma uit district Noord beet met zijn tweespan ponies het spits af van de minimarathon. In de eerste manche bleef hij met een snelle foutloze rit de andere deelnemers voor. In de tweede manche leek hij ook te winnen, maar helaas tikte hij op de allerlaatste poort er een bal af. John Bartelink uit Oost maakte in zijn tweede omloop de 5 strafseconden van de eerste omloop meer dan goed en verdiende daarmee de eerste plaats van zijn rubriek.

Daarna was het de beurt aan de enkelspan paarden. Stephenie de Groot uit West zette in beide manches met Whisper de snelste tijden van de hele avond neer. In haar eerste ronde ging ze op 2 wielen door de bocht en nam ze een unieke snelle lijn in hindernis 9. Henry Bast uit Oost reed twee solide foutloze ritten en werd tweede. Brian Bing (Noord) was weliswaar heel snel, maar reed er teveel ballen af. Na deze twee manches stond district Oost vooraan.

De wedstrijd werd vervolgd door de tweespan paarden en vierspan ponies, die door elkaar heen startten. Jannes Kinds (Noord) reed een zeer sterke eerste ronde, maar tikte er in de tweede omloop drie ballen af, waardoor hij uiteindelijk als tweede eindigde. Wout Jan van Veluw, de snelheidsduivel uit Oost reed twee superstrakke foutloze manches en werd de overtuigende winnaar van de vierspan ponies.
Bij de tweespan paarden won Mike van Wijk (West) met zijn tuigers beide rondes. Zijn eerste ronde was foutloos, in de tweede ronde tikte ook hij in de allerlaatste poort er een bal af, maar dat bracht zijn zege niet meer in gevaar. Hij zorgde er even voor dat zijn district op voorsprong stond, maar Wout Jan van Veluw ontnam hem deze tussenzege weer snel.

Vier zeer ervaren vierspan menners zetten de strijd voor de Districtscup voort. IJsbrand Chardon, net terug uit Leipzig waar hij als vierde eindigde, startte als eerste met een geleend span van Herman ter Harmsel. Hij streed voor district Zuid, dat als laatste uit de voorrondes kwam. De korte verken-tijd speelde hem na hindernis 4 even parten, waardoor hij poort 5 omver liep. Met kort draaiwerk in de hindernissen maakte hij veel goed. In zijn tweede ronde ging hij weer vol gas van start, het span en hij waren zichtbaar meer op elkaar ingespeeld. Mark Weusthof, de marathonspecialist met zijn vier witte KWPN’ers reed met iets ruimere, maar zeer soepele lijnen twee briljante ritten voor district Noord. Hans Heus vertegenwoordigde toepasselijk zijn eigen district Oost en reed met zijn Gelders4span IJsbrand voorbij. Theo Timmerman voor West was helemaal in zijn element en behaalde in beide rondes de tweede plaats. Hij bezorgde daarmee district West de uiteindelijke overwinnig, tot grote vreugde van de supporters. Noord en Oost eindigden op een gedeelde tweede plaats. Zuid, een district met veel enthousiaste en goede menners werd wat teleurstellend laatste. Mennen in Mokum staat weer op de kaart. Hopelijk voor de organisatie voor herhaling vatbaar.  

Foto: Foto Trailer.nl
Bron: Hoefnet.nl