Zondagmiddag zijn in de uitzending van NOS Studio Sport de nominaties bekendgemaakt van de sporters die in aanmerking komen voor één van de titels van ‘Sporter van het Jaar 2015’. Net als vorig jaar zijn Europees kampioen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) genomineerd in de categorie ‘Sportman’ en het gouden springteam met Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling (Holwierde), Maikel van der Vleuten (Someren), Gerco Schröder (Tubbergen) en bondscoach Rob Ehrens (Hamont-Achel, B) als ‘Sportploeg’. De titels worden vergeven tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala welke plaatsvindt op dinsdag 15 december in de RAI Amsterdam.

Jeroen Dubbeldam maakte zichzelf op zondag 23 augustus 2015 legendarisch door als eerste sinds 1957, een tijd   waarin de springsport veel minder mondiaal was,  alle individuele internationale gouden medailles te winnen die er bestaan binnen de springsport. Na de Duitse Hans Günter Winkler is Dubbeldam pas de tweede springruiter ter wereld die én Olympisch kampioen én Wereldkampioen én Europees kampioen is geworden: Olympisch kampioen in Sydney (2000) met zijn schimmel De Sjiem; Wereldkampioen op het WK in het Franse Caen (2014) met SFN Zenith N.O.P. en nu Europees kampioen in Aken met SFN Zenith N.O.P..
Op het EK 2015 Aken was Dubbeldam de enige ruiter die geen enkele springfout maakte. De Europese titel was de enige die nog ontbrak op zijn palmares. Zowel in 2014 als in 2015 leidde Dubbeldam de nationale équipe ook nog eens naar teamgoud.
Dubbeldam is ook de enige Nederlander ooit die Olympisch kampioen werd bij de springruiters én de enige Nederlander die de wereldtitel veroverde. Op Europees niveau heeft Johan Heins eindelijk een opvolger gekregen, want die was tot nu toe de enige Nederlander die Europees kampioen werd (in 1977).

De springploeg is het ‘dreamteam’ van de Nederlandse sport. Ook internationaal staat de ploeg in hoog aanzien de internationale collega ruiters. Vorig   jaar won dezelfde ruiterploeg teamgoud op het WK, dit jaar de Europese titel. Nederland werd drie keer eerder Europees Kampioen, voor het laatst in 2007 (Mannheim).   Daarvoor in 1977 (Wenen) en 1991 (La Baule).
De finale op het EK in Aken was bloedstollend spannend. Na twee fantastische foutloze ritten van Maikel van der Vleuten en Jeroen Dubbeldam, leek het na Jur Vrieling al even een seconde feest. Vrieling bleek echter nèt te langzaam hebben gereden, dus hij maakte het extra spannend. Toen de Duitser Daniel Deusser vervolgens een fout maakte, was het goud voor Nederland, onafhankelijk van wat Gerco Schröder de laatste rit zou doen.  Winnen in het hol van de leeuw is geweldig!

Bron: KNHS