Tijdens de vijfde etappe van de Reem Acra FEI wereldbekerkwalificatie die in het kader van Jumping Amsterdam werd verreden was regerend Olympisch en Europees kampioene de Britse Charlotte Dujardin niet te kloppen. Realiseerde Dujardin onlangs in Londen nog een wereldrecordscore met Valegro (v. Negro), nu bleef ze steken op 91.275%. En leek Edward Gal (Harskamp) gisteren de achtervolging op Dujardin vol te hebben ingezet, nu bleef de prestatie die hij met Glock’s Undercover (v. Ferro) maakte iets achter bij de verwachtingen. Hij eindigde als tweede, voor de Deense Anna Kasprzak met Donnperignon.

Bekijk de samenvating van de NOS.

De Kür op muziek die Charlotte Dujardin en Valegro de volledig uitverkochte hal voortoverden was van zeer hoog niveau. De overgangen waren zonder uitzondering fraai en de muziek paste exact bij de onderdelen die werden getoond. In piaffe en passage is de 12-jarige van Negro afstammende ruin op zijn best en ook nu weer liet hij zich in deze onderdelen van zijn beste kant zien.

Voor Edward Gal waren de voorbereidingen niet optimaal. Kort voor hij ging lostijden bleek Glock’s Romanov van zijn partner Hans Peter Minderhoud niet ‘fit to compete’. “Dat heeft me wel even afgeleid, maar als je dan begint met de voorbereidingen op je eigen rit weet je toch weer snel je focus te vinden”, vertelde Edward. Toch werden Gal en Undercover direct bij het binnenrijden in de arena geconfronteerd met spanning. “Ik had inderdaad vandaag meer last van spanning dan gisteren en dat kwam bijvoorbeeld tot uiting in mijn eerste pirouette, waarin Undercover ineens omsprong. Vorig jaar zou ik gedurende de gehele verder rit last hebben gehouden van die spanning, maar nu kon ik niet alleen gewoon doorrijden, maar was die spanning in bijvoorbeeld de stap ook nauwelijks merkbaar”. In zijn Kür zaten zeer aansprekende onderdelen, die een hoge moeilijkheidsgraad hebben. Zo reed Edward vanuit passage de middellijn op, om daar over te gaan in piaffe en vervolgens op te accelereren naar de uitgestrekte draf, om aan het einde van de middellijn probleemloos over te gaan in stap. Ook de uitgestrekte galop met aan het einde een pirouette heeft een extreem hoge moeilijkheidsgraad. Jammer was alleen dat in de eerste pirouette dat foutje sloop.

Francis Verbeek, die als voorzitter van de jury fungeerde, was van mening dat voor de pauze de nieuwe combinaties nog niet helemaal aan de verwachtingen konden voldoen. “Na de pauze hebben we top combinaties in actie gezien, waardoor dit een echte ‘top class’ wedstrijd is geworden”.

Van de 15 deelnemers aan deze Reem Acra dressuur Kür kwamen er zeven uit Nederland. Minderhoud kon door een lichte blessure van zijn paard Glock’s Romanov niet van start gaan. Positieve uitschieter in het Nederlandse deelnemersveld was volgens bondscoach Wim Ernes de als achtste eindigende Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met de 12-jarige merrie Vitana V (v. Donnerhall). “In mijn overtuiging een combinatie die nog sterk kan verbeteren. Ze reed zonder fouten. De sympathieke merrie mist misschien nog het laatste aan expressie, maar zij beschikt echter wel over een ijzersterke piaffe en passage. Ik ben er zeker van dat Madeleine de competitie op zal gaan zoeken en mede daardoor zal verbeteren”, aldus Ernes. Kijkend naar de verrichtingen van Katja Gevers (Berlicum) met Thriller (9de), Tommie Visser (Vijfhuizen) met Vingino (10de) en Laurens van Liere (Schore) met Ulysses La Haya (12de) moest Ernes vaststellen dat allen boven de 70% hadden gescoord. “Ik ben op zoek naar verbreding en men moet zich realiseren dat Adelinde Cornelissen en Daniëlle Heijkoop hier niet aan de start verschenen en dat Minderhoud wegviel. Gevers, Visser en Van Lieren zijn alle drie bezig met de opbouw en gaan gestaag beter. Dat gaat gepaard met progressie, maar soms ook met een kleine terugval. Deze paarden moeten nog iets aan kracht winnen en de ruiters moeten de competitie blijven zoeken”, aldus Ernes. Patrick van der Meer (Naaldwijk) en Uzzo stelden teleur door als laatste in de wedstrijd te eindigen. “Patrick reed een nieuwe Kür. Op het voorterrein ging het beter dan ooit, maar in de ring ging het om voor mij onverklaarbare reden helemaal mis. Mogelijk dat Patrick meer bezig was met het rijden van zijn nieuwe proef dan met het rijden zelf”, aldus Ernes.

In de stand van de West-Europese League van de Reem Acra FEI wereldbeker voor dresuurruiters neemt Edward Gal nu de tweede plaats in, achter de Zweedse amazone Tinne Vilhelmson-Silfvén. De Duitse Isabell Werth, die in Amsterdam als vierde eindigde, staat nu derde. Hans Peter Minderhoud staat zesde, terwijl Daniëlle Heijkoop op de elfde en Patrick van der Meer op de dertiende plaats staan.

Bron: KNHS

Foto: Digishots