AMSTERDAM (KNHS) – Edward Gal (Oosterbeek) is fantastisch tweede geworden in de wereldbekerwedstrijd voor dressuurruiters bij Jumping Amsterdam. Met zijn jonge hengst GLOCK’s Zonik N.O.P. was het pas de tweede wedstrijd op dit niveau. “Heel tevreden en ook heel bijzonder dat Zonik in zo’n korte tijd alweer zoveel beter is”, lacht Edward Gal, die alleen de Duitse Isabell Werth voor zich moest dulden.

Het publiek bedankte Edward Gal na zijn Kür op Muziek in de FEI Wereldbekerwedstrijd met een staande ovatie. En toen daarna de score van 81.860 procent op het scorebord kwam, was duidelijk dat Gal met zijn deze week door het Nederlands Olympiade Paard met het oog Wereldruiterspelen vastgelegde tienjarige hengst GLOCK’s Zonik, een hoge klassering zou behalen. Het werd uiteindelijk een fantastische tweede plaats.

“Ik ben heel tevreden”, is de reactie van Edward Gal. “Het ging al zoveel beter dan zes weken geleden bij ons Wereldbekerdebuut in Londen. Het is echt heel bijzonder dat het in zo’n korte tijd alweer zoveel beter is. De drafgedeelten in de proef waren extra en Zonik kan ook heel goed stappen. Daar laten we geen punten mee liggen. Ik voel dat het steeds makkelijker wordt voor GLOCK’s Zonik op dit niveau.”

Na de derde plaats in Londen en de tweede plaats in Amsterdam heeft Edward Gal zicht op deelname aan de Wereldbekerfinale in april in Parijs. “Ik zal de Wereldbekerwedstrijd tijdens Indoor Brabant rijden en zie dan wel hoe we er voor staan. Parijs is geen doel. Dat is toch echt deelname aan de Wereldruiterspelen in september in Tryon.”

Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) was met haar talentvolle hengst Cennin op de vijfde plaats de tweede Nederlandse combinatie in de top van het klassement. Dankzij de 13 punten voor de wereldbeker staat Witte-Vrees nu op de zevende plaats in de tussenstand en daarmee is ze in de race voor een startplaats in finale in Parijs.

Het was een wedstrijd van hoog niveau in de RAI waarbij de zes Nederlanders sterk presteerden. Bondscoach Rien van der Schaft lacht breeduit. “Edward Gal heeft top gereden, maar ik ben juist tevreden over het geheel van de Nederlandse combinaties vandaag. Het ging echt fijn en beter dan in de Grand Prix gisteren.”

Uitslag FEI Wereldbekerkwalificatie, Kür op Muziek, Jumping Amsterdam
1. Isabell Werth (Dui) – Weihegold, 88.540%
2. Edward Gal (Oosterbeek) – Glock’s Zonik N.O.P., 81.860%
3. Jessica von Bredow Werndl (Dui), Unee BB, 81.195%
5. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin, 79.975%
8. Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Apache, 73.196%
10. Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo, 76.395%
11. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – Zanardi, 76.305%
13. Diederik van Silfhout (Lunteren) – Four Seasons, 72.685%

Tussenstand FEI Wereldbeker dressuur, West-Europese League, na 6 van de 9 wedstrijden
1. Patrick Kittel (Zwe), 74 pnt
2. Jessica von Bredow-Werndl (Dui), 59 pnt
3. Dorothee Schneider (Dui), 55 pnt
7. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), 39 pnt
12. Edward Gal (Oosterbeek), 35 pnt

Bron: KNHS
Foto: Digishots