Edward Gal (Harskamp) en Glock’s Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall) zijn het wereldbeker seizoen dat zijn start beleefde in het Deense Odense ijzersterk begonnen. Reden zij zaterdag al een overtuigende Grand Prix, gisteren onderstreepten zij in de KÅ ±r hun grootse vorm met een score van 88.625%.

Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft) eindigden eveneens sterk als tweede met een waardering van 84.300%. Ook Hans Peter Minderhoud (Harskamp) die als vijfde eindigde met Glock’s Flirt (Florestan x Gaugin de Lully) reed een uiterst sterke Kür. Patrick van der Meer (Naaldwijk) eindigde met Uzzo (Lancet x Indoctro) als achtste.”Je merkt nu aan Undercover dat hij zich blijft ontspannen in zijn lichaam en dat komt de bewegingsafloop ten goede. Wilde Undercover vroeger nog wel eens iets korter worden in zijn lichaam als ik hem iets terugnam, nu blijft hij mooi op lengte en behoudt hij de expressieve kracht in zijn beweging,”, vertelde Gal, die ook kwijt wilde dat hij in de Grand Prix op zaterdag misschien wel de beste Grand Prix van zijn leven reed met Undercover. “Het mooie ontspannen beeld was er vandaag ook, maar misschien was het in de Grand Prix allemaal net iets gelikter”.

Ook Adelinde Cornelissen was zeer tevreden. “Ik ben er erg blij mee. Parzival was super relaxed en toch zeer gefocust. De pirouettes waren subliem; ik kon ze op een dubbeltje draaien. Ook kon ik gedurende de gehele proef blijven rijden en heb niet het gevoel dat ik ergens een steekje heb laten vallen. Gewoon een overtuigende rit!”.Hans Peter Minderhoud was eveneens goed te spreken over zijn rit. “We maken nog steeds progressie. Flirt is een heerlijk ongecompliceerd paard, dat blijft gaan. Ik merk dat hij steeds sterker wordt en hij doet steeds ongelooflijk zijn best om het allemaal goed te doen. Dat merk je bijvoorbeeld in de piaffe. Flirt kan het nog net geen 15 passen volhouden, maar als ik hem even halverwege corrigeer blijft hij mooi stabiel. In de tweeërs kregen we een kleine hakkel en ik heb er nog wel even over gedacht om dat te corrigeren, maar dat lukte me net niet”.Scoorde Gal gisteren in de Grand Prix tien tienen, nu waren het er twaalf en kreeg hij negen maal het cijfer 9.5 en 36 maal een negen. In de twee eerste onderdelen van hun Kür scoorden zij een paar zevens, maar daarna regende het achten en hoger. Bondscoach Wim Ernes was zeer te spreken over de prestaties van de vier Nederlandse ruiters. “Bij Edward Gal was er in het allereerste begin even sprake van een lichte spanning, maar die verdween als sneeuw voor de zon toen ze bezig waren”, vertelde Ernes, die er van overtuigd is dat als de uitwerking in de details nog verder wordt geperfectioneerd er een score in de 90% haalbaar moet zijn”. De bondscoach was ook van mening dat Adelinde Cornelissen erg sterk had gereden. “De pirouettes waren sterk en inderdaad echt op een dubbeltje”. Hans Peter Minderhoud reed met Glock’s Flirt misschien wel de beste Kür tot nu toe. “Flirt wordt met iedere wedstrijd beter en natuurlijk is het in de KÅ ±r allemaal iets gemakkelijker dan in de Grand Prix, maar het beeld in piaffe wordt duidelijk stabieler”, vertelde Ernes. In de ogen van Ernes liepen ook Uzzo en Patrick van der Meer één van hun beste wedstrijden ooit. “Toch vielen me de punten iets tegen. Misschien dat de kleine hakkeltjes in de eners en de tweeërs net te zwaar werden bestraft door de jury, maar het beeld was steeds mooi ontspannen , losser en vriendelijker”.

Bekijk hier de uitslag

Bron:  KNHS
Foto:  
FEI.org