Afgelopen weekend vonden in Genemuiden, Liempde en Delft de Subtopwedstrijden plaats die golden als selectie voor Jumping Amsterdam. De felbegeerde startbewijzen voor de Prix St. Georges-rubriek op donderdagavond 23 januari in de RAI werden in de wacht gesleept door Femke Beljon met Zoraïda (v.Painted Black), Janneke Punte met Feinsliebchen (v.Florestan I), Daniëlle Heijkoop met Kingsley Badari (v.Gribaldi), Theo Hanzon met Vloet’s Victory (v.Jazz), Joyce Lenaerts met Showboy (v.Showstar) en Peter de Boer met Amazing Comeback (v.Negro).

Selectie Genemuiden
Genemuiden trapte op zaterdag af met de eerste selectiewedstrijd. Femke Beljon reed haar merrie Zoraïda (v.Painted Black) in de Lichte Tour naar een duidelijke overwinning van 72,96%. Verrast zei de amazone: “Zora liep fijn, we hadden geen grote fouten. Ik probeerde bij elke oefening het maximale eruit te halen. Maar ik miste met haar het wedstrijdritme, omdat ze een wedstrijdpauze van drie maanden had gehad. Het is allemaal heel snel gegaan met haar; we reden elk nieuw seizoen wel weer een klasse hoger op een kampioenschap. Ze had deze pauze echt even nodig en het pakt nu goed uit.” Tweede (69,61%) werd Janneke Punte met Feinsliebchen (v.Florestan I) . Zij verdiende met deze prestatie ook een startplaats voor Jumping Amsterdam.

Selectie Delft
In Delft reed Daniëlle Heijkoop afgelopen zondag haar Kingsley Badari (v.Gribaldi) naar een ruime overwinning met 76,71%. Daniëlle had vlak na het opstappen even een fris paard onder haar. Ze lacht: “Hij was net geschoren en we gingen buiten losrijden, waar het nog best fris was. De proef ging heel fijn en de aanleuning was mooi constant. We scoorde voornamelijk in het galopgedeelte heel hoog, met meerdere achten voor pirouettes en series. Voor het een-na-laatste onderdeel van de proef, waarbij onder andere de harmonie beoordeeld wordt, hadden we zelfs een negen! Badari heeft veel aanleg voor het zwaardere werk, maar is pas zeven.” Op de tweede plaats met 73,75% eindigde Theo Hanzon. Hij zadelde zijn Jazz-nakomeling Vloet’s Victory.

Selectie Liempde
In Liempde behaalden twee combinaties een score in de zeventig procent. Joyce Lenaerts liet zien dat haar Showboy (v. Showstar) goed bevestigd is op dit Lichte Tour-niveau: 73.29% was de beloning voor een harmonieuze proef. Als kers op de taart bemachtigde ook zij een startbewijs voor Jumping Amsterdam, evenals de nummer twee, Peter de Boer met de stoere merrie Amazing Comeback (v.Negro).

De zes geselecteerde deelnemers starten op donderdagavond 23 januari in de Prix. St. George-rubriek in Amsterdam, dit aantal wordt nog aangevuld met vier wildcards. De beste zes combinaties plaatsen zich vervolgens voor de kür Intermediaire I, op zaterdag 25 januari, direct voorafgaand aan de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage Qualifier.

Bron: De Hoefslag / Jumping Amsterdam

De Hoefslag, hét paardentijdschrift van Nederland, is ook in 2014 mediapartner van Jumping Amsterdam.