Eventing amazone Elaine Pen (Voorschoten) is zaterdagmiddag tijdens Jumping Amsterdam uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar 2011. In het twaalfjarig bestaan van het Rabo Talentenplan is het voor de tweede maal dat een talent uit deze discipline, de prestigieuze titel wordt toegekend; in 2009 ging de titel naar eventingruiter Tim Lips (Made).

Het 21-jarige eventingtalent uit Voorschoten heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Na een goed voorseizoen behaalde Elaine tijdens de pinksterdagen met haar toppaard Vira (v. Jazz) een voortreffelijke zesde plaats in de drie sterren wedstrijd in Wiesbaden te midden van de Duitse toppers. Vervolgens sloten ze de drie sterren wedstrijd in het Poolse Strzegom winnend af. Met deze resultaten reed Elaine Pen zich in het Olympische kader en dwong een plaats af in het Nederlands team dat op het EK senioren in actie mocht komen. Op het Europees Kampioenschap voor senioren in het Duitse Luhmühlen toonde Elaine Pen met Vira met de Europese top mee te kunnen, door in het individuele klassement als veertiende te eindigen. Naast de uitstekende prestaties met haar topper Vira wist ze ook met haar troeven Undercover en Dostojewski goede resultaten te behalen. Op het Nederlands Kampioenschappen bij de Young Riders werd ze onder meer tweede met haar ‘tweede’ paard Undercover.

Anky van Grunsven, de ambassadrice van het Rabo Talentenplan, was naar Jumping Amsterdam gekomen om bekend te maken wie winnares was geworden van de prestigieuze titel. Als Rabo Talent van 2011 ontving Elaine Pen uit handen van Erik Versnel, directeur Markten van Rabobank Amsterdam, een cheque ter waarde van € 5000,-. Deze vergoeding is bedoeld om haar te helpen met de verdere ontwikkeling van haar topsportcarrière. Daarnaast ontving de winnares uit handen van KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers de fraaie wisseltrofee. Via RaboSport.nl stemden duizenden paardenliefhebbers op hun favoriet. De hippische pers en het Trainersplatform, waarin alle toptrainers en bondscoaches van Nederland vertegenwoordigd zijn, brachten ook hun stem uit. De uitslag van de verkiezing is een optelsom van de stemming onder deze drie groepen, die elk voor éénderde meetellen. Voormalige Rabo Talenten van het Jaar zijn: Lotje Schoots (2x), Maikel van der Vleuten (2x), Laurens van Lieren, Angela van den Berg, Willem Greve, Gert-Jan Bruggink, Annemiek van der Vorm, Gerco Schröder en Marlies van Baalen.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) organiseert samen met haar hoofdsponsor Rabobank jaarlijks de verkiezing Rabo Talent van het Jaar. Dit jaar waren twaalf jonge talenten genomineerd voor deze titel: Daniëlle Heijkoop, Angela Krooswijk, Lotje Schoots, Diederik van Silfhout, Stefanie van den Brink, Aniek Poels, Maikel van der Vleuten, Hendrik-Jan Schuttert, Sjaak Sleiderink, Bobbie Bary, Elaine Pen en Nienke van Roekel. Samen vormden zij het Rabo Talententeam 2011. Alle teamleden, die werden geselecteerd door de bondscoaches uit de disciplines dressuur, springen en eventing, kregen naast rijtechnische training ook extra begeleiding op diverse andere vlakken, zoals mentale training, fysieke training en mediatraining. Op zaterdag 21 april wordt tijdens Indoor Brabant 2012 het nieuwe Rabo Talententeam gepresenteerd. Ook in 2012 zullen de KNHS bondscoaches alleen de grootste talenten uit de dressuur-, spring- en eventingsport hiervoor selecteren.

Bron: KNHS

Foto: Luifoto</p>