Frank Schuttert is Rabo Talent van het Jaar 2013. Precies een jaar na zijn overwinning in de Grote Prijs van Amsterdam stond Frank Schuttert vanmiddag weer in de spotlights in de RAI, waar Anky van Grunsven – ambassadrice van het Rabo Talentenplan – en KNHS voorzitter Theo Ploegmakers de prijs uitreikten. Frank Schuttert reed zich vorig jaar in een paar maanden tijd bij de internationale top. Dat is precies wat het Rabo Talentenplan beoogt. Frank volgt zijn broer Hendrik-Jan op.

Verrassender dan de titel Rabo Talent van het Jaar was Frank’s overwinning vorig jarig in de Grote Prijs van Amsterdam met Winchester HS (v.Numero Uno). Frank zat al vanaf 2007 in verschillende teams, die deelnamen aan EK’s voor ponyruiters en junioren. Maar zijn doorbraak vorig jaar als Young Rider bij de senioren was zo opmerkelijk dat Frank werd opgenomen in het Rabo Talenteam 2013.

Na zijn winst in Amsterdam ging het crescendo met Frank’s ontwikkeling als springruiter. Vier keer stelde senioren-bondscoach Rob Ehrens Frank op in zijn team voor de Furusiyya Nations Cup, waarvan er drie gewonnen werden (Al Ain, La Baule en Gijon). Nog spectaculairder was de tweede plaats in de Grote Prijs van La Baule, waar Frank Winchester HS bijna uit stilstand foutloos door de enorme driesprong loodste. Frank’s naam en faam was gezet.

Frank leek koers te zetten richting het EK springen voor senioren in Herning. In overleg met de bondscoaches Rob Ehrens en Roelof Bril koos hij voor dat van de Young Riders. In Vejer de la Frontera kwamen zijn talenten weer eens aan het licht. Hij maakte zijn favorietenrol waar; sleepte het teamzilver uit de strijd en won zelf de Europese titel. In een paar maanden tijd reed Rookie Frank zich als Young Rider in het Olympisch kader bij de senioren. Hetzelfde deed zijn broer Hendrik-Jan een jaar eerder. Daarmee blijft de titel Rabo Talent van het Jaar in de familie; een unicum.

In de verkiezing onder de bondscoaches en trainers, de pers en de publieksstemmen via Facebook behaalde Frank tweederde van de stemmen. In zijn debuutjaar in het Rabo Talententeam is Frank de beste van zijn dertien collega’s, waaronder zijn broer Hendrik-Jan, Dennis van den Brink, Sjaak Sleiderink, Jody van Gerwen, Ruben Romp, eventingruiters Althea Bleekman, Henrieke Boonzaaijer, Justin Maarse en de dressuurruiters Danielle Houtvast, Angela Krooswijk, Dinja van Liere, Diederik van Silfhout en Stephanie Kooijman, die de meeste stemmen ontving via Facebook. Daarmee verdient Stephanie de publieksprijs.

Bij de titel Rabo Talent van het Jaar hoort een cheque van 5000 euro die Frank Schuttert werd uitgereikt door de heer Rosenberg, directeur Bedrijven van Rabobank Amsterdam. KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers en Anky van Grunsven, ambassadrice van het Rabo Talententeam, reikten Frank Schuttert de prijzen uit.

Foto: Luifoto