De Grote Prijs van Amsterdam presented by Anemone Horse Trucks, toonde aan dat het met het aanstormende springruitertalent in Nederland meer dan goed zit. De naam van Frank Schuttert prijkt vanaf nu in de rij van illustere winnaars van deze Grote Prijs, die in 1958 voor het eerst werd verreden en toen Harrie Wouters van den Oudenweijer als winnaar had met Luetnant. Met zijn 19 jaren is Frank Schuttert een van de jongste winnaars ooit van deze Grote Prijs.  Wesley Heijdens legde beslag op de tweede plaats met Dallas du Domaine Z, voor de Duitser Holger Wenz met Complete.

In totaal gingen 43 combinaties in deze Grote Prijs van start en daarvan bleven er zes foutloos. Vier van hen hadden de Nederlandse nationaliteit. Daaronder ook de routiniers Albert Zoer met Wollie Bollie en Henk van de Pol met Warrant. Het waren echter de jongelui die de macht grepen. Winnaar werd de pas 19 jaar jonge Frank Schuttert, die in Winchester een paard heeft dat zich niet als één van de gemakkelijkste laat omschrijven. De moeilijkheden die hij veroorzaakt door tussen de hindernissen ongecontroleerde bokkensprongen te maken vereisen een zeer geconcentreerde ruiter. “Het lijkt vanaf de kant ernstiger dan dat het voelt, maar ik moet na iedere bokkensprong wel corrigeren. Als hij er eentje maakt waar je niet op verdacht ben dan kom je te laat. Aan de andere kant wil dit paard absoluut het hout niet aanraken en dat is voor een springpaard een belangrijke karaktereigenschap!”, aldus Schuttert, die deze overwinning als een aangename verrassing ervoer.

“Ik was heel blij toen ik hoorde dat de bondscoach mij in Jumping Amsterdam in actie wilde zien en we hebben vreselijk ons best gedaan. In de Grote Prijs liep het voor ons bijna als vanzelf en wisten we voor mijn gevoel heel gemakkelijk foutloos te blijven. In de barrage hebben we geprobeerd snel en foutloos te rijden en ook dat lukte. Voor het komende seizoen richt ik mij op de Nederlandse Kampioenschappen eind april en hoop dan deel uit te gaan maken van de Young Riders equipe die naar het EK gaat”, aldus Schuttert, die de verwachting uitsprak dat het in de omgeving van Ommen nog lang onrustig zou blijven.

Wesley Heijdens, die in 2007 Europees Kampioen werd bij de Young Riders, boekte in het verleden vele aansprekende resultaten met Personality en Pavarotti. “Voor mij en de hengst Dallas du Domaine was het de derde Grote Prijs waarin we van start gingen en ik kan niet anders dan dik tevreden zijn”, aldus Heijdens.

Volgens parcoursbouwer Louis Konickx had hij er op gerekend dat een achttal combinaties foutloos zou blijven. “Met zes ben ik tevreden, maar een dozijn ruiters kwam met één, vier of vijf strafpunten aan de meet, dus hadden het er ook gemakkelijk een paar meer kunnen zijn”, aldus Konickx, die verheugd was dat feitelijk op alle hindernissen foutjes werden gemaakt.

Voorzitter Hans Bakker van Jumping Amsterdam betoonde zich een tevreden voorzitter. “We hebben een mooie editie beleefd van Jumping Amsterdam waaruit we vertrouwen kunnen putten richting de 55ste editie, die volgend jaar op de agenda staat”. Ook over de publieke belangstelling toonde Bakker zich tevreden. “Ten opzichte van het vorig jaar zijn we stabiel gebleven, maar ondanks de slechte weersomstandigheden hadden we op zondag ruim 200 mensen meer binnen dan in 2012.”

Bron: KNHS (Jacob Melissen)

Foto: Foto Trailer.nl