Zwitserse Martin Fuchs (26) en Clooney reden naar een spectaculaire overwinning tijdens de vierde kwalificatiewedstrijd van de Longines FEI Jumping World Cup™ 2018/2019 West Europese competitie, die afgelopen weekend de verwachtigen van Equita Longines in Lyon, ruimschoots waarmaakt. In een 10-paards barrage, waarvan vier ruiters reden voor de vlag van het gastland, kwan het uiteindelijk neer op een race om de tijd van de Italiaanse ruiter Lorenzo de Luca en Ensor de Litrange in te halen.

De laatste drie ruiters die streden om de titel waren de gouden medaille winnaar van het Olympisch team uit 2016, Kevin Staut uit Frankrijk en de zilveren en bronzen medaillewinnaars van FEI World Equestrian Games ™, Martin Fuchs en landgenoot Steve Guerdat.

“Ik ga altijd voor de overwinning, maar ik wist nu niet zeker of ik Lorenzo kon verslaan – ik ben niet altijd supersnel met Clooney en Lorenzo leek heel snel op het scherm. Ik wist niet hoe lang ik er over had gedaan toen ik door de finish ging, maar toen ik opkeek zag ik de eerste plaats en ik was heel, heel gelukkig! “, Zei Fuchs nadat hij een gat in de lucht sprong.

Met een derde plek tijdens de kwalificatie in Verona, Italia staat de Zwitserse ruiter nu aan de top met 35 punten en heeft nog maar een aantal punten nodig om verzekerd te zijn van een ticket naar de Finale in Göteborg, Zweden komend april.

Franse parcours ontwerper, Gregory Bobo, gaf hen genoeg om over na te denken in de eerste ronde, waarin de 75 seconden toegestane tijd zeer van invloed was. “Met de aanwezige topruiters en paarden is het niet eenvoudig om de juiste balans te vinden, maar de tijd was perfect en de ruiters moesten van het begin tot het einde het juiste tempo behouden om op tijd te zijn”, legde hij uit.

De Italiaan de Luca heeft het echt goed gedaan tegen de rest van hen in de barrage, toen de tijd werd gestopt bij 37.78 seconden, met een geweldige run van zijn krachtige 14-jarige ruin. Met nog maar drie tegenstanders te gaan. De Nederlander Maikel van der Vleuten was zijn naaste rivaal na het posten van 38.00 met Dana Blue. Het 7.000 zitplaatsen tellende stadion zat vol met Franse fans die hun gezamenlijke adem inhielden toen Staut vertrok met For Joy van’t Zorgvliet, maar ondanks hun beste inspanningen bedreigde de combinatie de leiding niet wanneer de balk in 38,32 seconden op de grond neer viel.

De laatste in de ring was Fuchs, die reed met een briljante draai naar de verticale drie sprong en een adembenemende galop naar de laatste sprong, stormde hij door de timers in 37,25 seconden waar zelfs Guerdat niet met zijn schitterende merrie Bianca aan kon evenaren. De Luca bleef op de tweede plaats staan ​​en 2012 Olympisch kampioen Guerdat, tweemaal winnaar van de Longines FEI Jumping World Cup ™ -titel, moest genoegen nemen met de derde plaats bij het stoppen van de klok op 37.89.

“Clooney had een pauze van een maand na Tryon (FEI World Equestrian Games) en toen kwamen we naar Verona en Lyon omdat ik me echt wil kwalificeren voor de Finale. Ik ga in januari naar Wellington (VS), dus ik wilde me nu concentreren op de kwalificatietoernooien voor de Wereldbeker “, verklaarde Fuchs vanavond. Hij heeft een buitengewoon jaar achter de rug met het paard waarmee hij deelnam aan de Olympische Spelen van Rio 2016 en waarmee hij twee Europese bronsmedailles won, in 2015 en 2017.

Samen begonnen ze in 2018 met 5-sterren Grand Prix-overwinningen in Basel en Zürich (SUI), maar Clooney moest in april een koliekoperatie ondergaan en dat was een erg zorgwekkende tijd. Hij kan echter snel weer op de been en slechts een paar weken daarna claimden zij na het individueel zilver voor het Wereldkampioenschap, hij blijft het grijze paard die een ongelooflijke vorm vertoont.

“Hij is zo’n stoer paard, hij vecht altijd. Toen ik hem in het begin kreeg, worstelde ik veel omdat hij zijn eigen verstand heeft en hij zo sterk is. Maar na verloop van tijd zijn we heel goed samen gaan werken en nu kunnen we alles doen! “, zei Fuchs vandaag trots.

De Zwitserse ruiter is nu van plan om in de komende reeks van de reeks in Stuttgart in twee weken tijd te concurreren en in december in Olympia in Londen (GBR).

1. Martin Fuchs SUI – 35
2. Kevin Staut FRA – 34
3. Steve Guerdat SUI – 32
4. Hans-Dieter Dreher GER – 28
5. Gudrun Patteet BEL – 21
6. Luca Maria Moneta ITA – 21
7. Daniel Deusser GER – 20
7. Douglas Lindelow SWE – 20
9. Pieter Devos BEL – 19
10. Niels Bruynseels BEL – 18

Bekijk de complete stand hier 

Bekijk de hoogtepunten hier 

Bron en afbeelding: FEI