Geheel naar verwachting was er dit weekend een tweede thuisoverwinning op rij in de Wereldbeker Kür op muziek voor de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silfven. In het sfeervolle Stockholm kwam de amazone met haar Don Auriello (v. Don Davidoff) tot een percentage van 81.95%. Deze combinatie ontving negens voor de appuyementen en negens en negenenhalven voor de pirouettes. De passage en piaffetour werd beloond met achten.

Daarmee bleven zij voor op Edward Gal en Glock’s Voice (v. De Niro), die eveneens een goede proef lieten zien met de pirouettes en changementenseries als hoogtepunt. Op de verzamelde stap konden duidelijk nog punten worden gewonnen en de hengst sloeg twee keer naar de sporen van Gal.  Uiteindelijk was de totaalscore voor hen 79.27% en daarmee wisselde Gal stuivertje met Hans Peter Minderhoud, die gisteren nog de tweede plaats in bezit had tijdens de Grand Prix, maar nu met zijn Glock’s Romanov (v. Rohdiamant) met 78.85% de derde prijs veroverde. Dit duo ontving negens voor de appuyementen en de pirouette naar rechts, maar kreeg te maken met een kleine storing in de changementen om de pas, waardoor er dure punten bleven liggen.

De Deense Nanna Skodborg Merrald stuurde haar Millibar (v. Milan) naar de vierde plaats (76.42%), gevolgd door Jessica von Bredow-Werndl (Duitsland) met Unee BB (v. Gribaldi) op vijf (76.32%). Lone Bang Larsen (Denemarken) finishte met Fitou L (v. Florestan I) op de zesde plaats (74.17%), gevolgd door landgenote Maria Anita Andersen en Blue Hors Leredo (v. Leandro) op de zevende plaats (73.87%).

Iets gespannen
“Glock’s Voice was in de Grand Prix iets gespannen. Zo wilde hij beide malen niet stilstaan en waren er nog een paar kleine foutjes, die hun oorsprong vonden in de spanning. Daarnaast kan alles nog net iets vanzelfsprekender worden uitgevoerd”, vertelde Gal, die over zijn prestatie in de Kür duidelijk beter te spreken was. “Ook nu was het stilstaan even problematisch, maar het is ook een zeer spannende ambiance voor een paard dat nog ervaring op moet doen. Voice heeft weer veel geleerd. Tijdens de rit moet ik nog te veel corrigeren, maar als ik dan kijk naar de score van bijna 80% en in de wetenschap dat er nog rek in zit, dan ben ik heel tevreden. De reden dat ik in deze wedstrijd voor Voice heb gekozen is om je paard ervaring op te laten doen. Maar ik zal binnenkort ook wel van start gaan met Glock’s Undercover”, aldus Gal.

Persoonlijk record
Hans Peter scoorde in zowel de Grand Prix als in de Freestyle een persoonlijk record met Glock’s Romanov. “In de Grand Prix ging Romanov echt heel goed. Vooral in de piaffe scoorden we hoog. We bleven zonder fouten en eindigden als tweede. In de Kür had ik tweemaal een kleine fout. Eenmaal een hakkeltje in de changementen om de twee en een echte fout in de eners. Voor de rest van de Freestyle liep Romanov net als in de Grand Prix. Tweemaal een prestatie waar ik echt blij mee ben”, aldus Minderhoud.

Bron: Hoefslag

De Hoefslag, hét paardentijdschrift van Nederland, is ook in 2014 mediapartner van Jumping Amsterdam.