Anky van Grunsven en IPS Salinero wonnen zojuist de Grand Prix, de kwalificatie voor de uitverkochte KÃ ¼r op muziek van de serie FEI wereldbeker dressuur die morgenmiddag plaatsvindt. Een percentage van 78,042% en een unanieme eerste plaats had het vijftal juryleden voor het Olympische kampioensduo over, dat overigens vast van plan is om ook de komende Olympische Spelen naar de hand te zetten.

Voor de fraaie verheven draf appuyementen konden de juryleden negens en tienen kwijt. Het kleine moment van schrikken na de galop zig zag richting de jury wist Anky soepeltjes om te buigen en ze hield haar geweldenaar op het juiste pad.

Gouden ploeggenoot van het EK Imke Schellekens-Bartels en Hunter Douglas Sunrise werden tweede (74,167%) na een zichtbaar gemakkelijke rit. “Gaaf, ’t voelde alsof niets ook maar enige moeite kostte!”, zei Bartels. De Finse Kyra Kyrklund en Max werden derde (71,792%) met een ontspannen rit met een mooie paffe en passage. Daarmee werd een geheel Nederlandse top drie voorkomen. Nu werden Stéphanie Peters en haar Jeff vierde (69,667%). “Maar er zit nog veel rek in! Jeff was vandaag iets te kriegel al op het voorterrein. Morgen beter”, beloofde trainer en partner Xavier Schulkens.

Het grootste applaus verdiende overigens Jeannette Haazen. Deze amazone plaatste zich met 65,125% en de 14e plaats nog voor deelname aan de Kür morgen.   Op weg naar de eerste wereldbekerwedstrijd in Odense (Denemarken) kreeg het echtpaar een auto-ongeluk met de vrachtwagen. Ze reden tegen een niet verlichte stilstaande auto op de snelweg. Nu zijn ze na een zware ziekenhuisperiode van Chris de zesde wedstrijd van de zeven in de serie kwalificatiewedstrijden om de wereldbeker weer van de partij. Over doorzettingsvermogen en sportmentaliteit gesproken!

Tekst, Claartje van Andel, www.dressagedirect.com

Foto: Digital Photo Events