De 58-jarige Brit John Whitaker heeft de Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam op naam geschreven. In het zadel van de twaalfjarige krachtpatser Argento (v. Arko III) liet Whitaker de jongere garde zien hoe je een barrage rijdt. Nederlands kampioen Gert-Jan Bruggink stuurde zijn fenomenaal springende Primeval Dejavu (v. Heartbreaker) naar de tweede plaats. Alex Duffy (Ierland) werd derde.

Karaktervolle Tobalio
Even leek het erop dat de eerste starter Duffy en Living The Dream (v. Toulon) de eerste en enige foutloze combinatie zou blijven in het basisparcours. Parcoursbouwer Louis Konickx had een technisch parcours ontworpen, waar alles kort achter elkaar kwam en de nodige controle vereist was. De vele ruiters met nog onervaren paarden hadden dan ook een hele kluif aan de gestelde opgaven. Daarbij kwam ook nog de krappe toegestane tijd om de hoek kijken, een gegeven dat Albert Voorn en zijn karaktervolle Tobalio (v. Numero Uno) nekte.

Dappere poging  
Dubbeldam Uiteindelijk verschenen er toch nog dertien duo’s aan start in de barrage. De Ier Duffy zette opnieuw het spul op de wagen en realiseerde met Living the Dream een nulronde in een scherpe tijd van 39,58 seconden. De combinaties na hem gingen allen in de fout, tot Jos Lansink met zijn toptalent Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve) opnieuw een prachtige nulronde uit de hoge hoed toverde, een fractie langzamer dan de leidende Duffy. Belg Lansink werd vierde en zag zijn landgenoot Gregory Wathelet (Sea Coast Forlap) als vijfde eindigen. Voor Nederland ondernam Jeroen Dubbeldam een poging met Zenith SFN (v. Rash R). Deze strandde al op de tweede hindernis, waarna het vervolg goed genoeg was om de snelste tijd tot dan toe te realiseren, uiteindelijk goed voor een achtste plek.  

Whitaker laat zien hoe het moet  
Whitaker liet vervolgens zien hoe het wel moest en gaf barrageles in de RAI. Hij draaide zijn hengst, die niks verloor boven de sprong, vloeiend door de wendingen, hield overal het grondtempo hoog, met een tijd van 38,65 als resultaat. Bruggink ondernam daarna een serieuze poging. Dejavu ging wat stroef door de twee korte wendingen, maakte nog tijd goed in de laatste lijn, maar kwam aan de meet nipt tekort. Dat het zeker nog sneller kon, bewees Leopold van Asten. Zijn indrukwekkend springende VDL Groep Zidane (v. Heartbreaker) vloog door de barrage, maar waar een galopsprong extra geen probleem was geweest, besloot Van Asten toch in een alles-of-niets-poging naar de laatste te rijden met vier strafpunten in 37,14 seconden als resultaat.

Samenvatting NOS

Bron: Hoefslag

Foto: Digishots