Dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels won recentelijk in Frankfurt en Mechelen wereldbekerwedstrijden. Toch is de Brabantse het komende weekeinde niet eens favoriet bij Jumping Amsterdam. ,,Het is dringen aan de top.”

Met Hunter Douglas Sunrise lijk je nog steeds beter te worden. Is dat ook zo?

Schellekens: ,,Absoluut. Het gaat hartstikke goed. Vooral de laatste wedstrijd in Mechelen was fantastisch. Mijn paard boekt nog progressie, maar zelf ga ik ook vooruit. Dat motiveert enorm. Samen worden we steeds beter. Dat maakt het extra mooi.”

Toch twijfelde je kennelijk over deelname aan Jumping?

Schellekens: ,,Klopt. In Mechelen heb ik zeer sterke combinaties verslagen, maar het deelnemersveld in Amsterdam is nog beter. Toch ga ik. Ik wil de concurrentie aan met de allerbesten. Ik loop het risico dat ik dan minder punten voor de finale haal, maar dat neem ik op de koop toe.”

Bij de finale van de wereldbeker in Den Bosch mogen straks maar drie Nederlanders starten. Anky van Grunsven, Edward Gal en Adelinde Cornelissen zijn ook kandidaat. Wie valt af?

Schellekens: ,,Misschien ben ik wel de nummer vier. Toch ga ik voor die derde plek. Als ik in Amsterdam technisch net zo goed rijd als in Mechelen ben ik tevreden. Dan zie ik wel wat de rest doet. Er is veel mogelijk. Al denk ik niet dat we kunnen winnen van Edward Gal en Totilas.”

Tot nu toe wonnen de Nederlanders alle wereldbekerwedstrijden. Uniek?

Schellekens: ,,Zonder enige twijfel. Laten we hopen dat we als land de komende maanden deze reeks kunnen vasthouden. Het is de beloning van vijftien jaar hard werken. Dit is ook ons niveau van het moment. Er zijn geen toevalstreffers. Met dank aan Anky en Sjef Janssen. In zekere zin zijn we allemaal leerlingen van hen.”

Met Totilas breekt Gal steeds weer het wereldrecord. Zou je hem ooit kunnen verslaan?

Schellekens: ,,Eerlijk gezegd zal ik met Sunrise dat niveau nooit halen. Dat gaan we niet meer redden. Voor de toekomst ben ik afhankelijk van het paard dat ik dan weer krijg. We zullen het zien. Jaren dacht iedereen dat er nooit iemand van Anky zou gaan winnen. Uiteindelijk is dat toch gelukt.”

Bron: ANP

Wie de toppers, waaronder Edward Gal, Anky van Grunsven, Isabell Werth, Laura  Bechtolsheimer, Hans Peter Minderhoud  en Imke Schellekens-Bartels, nog in actie wil zien  kan op vrijdag 22 januari  terecht in de RAI. Vanaf 9.00 uur staat de Ricoh Prijs op het programma, de FEI Grand Prix geldt als kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijd. Op zaterdag 23 januari starten de beste combinaties in de FEI Grand Prix  kur  op muziek presented by BMC. Dit dagdeel is uitverkocht.  Voor de FEI Grand Prix op vrijdag en de Amsterdam Dressage Night op zondag zijn nog wel kaarten beschikbaar.