Op zaterdag 27 januari wordt tijdens Jumping Amsterdam om punten gestreden in de zesde kwalificatiewedstrijd van de FEI World Cup™ Dressage – Western European League. Patrik Kittel (Zwe) voert het klassement aan, won de laatste wedstrijd in Londen en komt volgende week naar de RAI Amsterdam met zijn troef Deja. Net als de absolute nummer één van de wereld: Isabell Werth met Weihegold Old. De combinatie uit Duitsland die in 2017 de FEI Wereldbekerfinale won in Omaha en de afgelopen twee jaar de wereldbekerwedstrijd in Amsterdam op naam schreef. Een publiekslieveling van eigen bodem is Edward Gal, hij doet mee met GLOCK’S Zonik.

Op vrijdag 26 januari rijden alle achttien internationale dressuurdeelnemers vanaf 11.00 uur een vaste proef in de FEI Grand Prix. De beste vijftien combinaties komen zaterdagmiddag vanaf 12.30 uur terug in de FEI World Cup™ Dressage presented by RAI Amsterdam, waarin een kür op muziek met een eigen choreografie wordt getoond. Behalve Isabell Werth, Patrik Kittel en Edward Gal staan nog veel meer klinkende namen op de deelnemerslijst. Voor Nederland starten ook Hans Peter Minderhoud met Zanardi, Emmelie Scholtens met Apache, Patrick van der Meer met Zippo, Diederik van Silfhout met Four Seasons en Madeleine Witte-Vrees met Cennin. Vanuit dressuurtopland Duitsland starten naast Isabell Werth ook Fabienne Lütkemeier met Fabregaz, zesde in het wereldbekerklassement, en Jessica von Bredow Werndl met Unee BB, dit duo staat momenteel elfde in de wereldranglijst en vijfde in de wereldbeker. Helen Langehanenberg won in 2013 de wereldbekerkwalificatie in Amsterdam met haar toenmalige troef Damon Hill en neemt nu Damsey FRH mee, waarmee ze de negende plek in de actuele wereldranglijst bezet. Ook de Oostenrijkse Belinda Weinbauer met Söhnlein Briljant MJ, zesde in het klassement, de Britse Hayley Watson-Graves met Rubins Nite, negende in het klassement, en de Deen Daniel Bachmann met Blue Hors Zack, die tot nu toe de tiende plek bezet, zullen de arena van de RAI Amsterdam betreden.

In 1989 werd de eerste FEI World Cup™ Dressage Qualifier georganiseerd in Amsterdam. Sindsdien heeft het evenement een rijke dressuurhistorie waarin onder andere Anky van Grunsven, Isabell Werth en Charlotte Dujardin de overwinning behaalden. Jumping Amsterdam is in 2018 de zesde van negen kwalificatiewedstrijden. Na Amsterdam staan nog Neumünster (15-18 februari), Götenburg (21-25 februari) en Indoor Brabant in Den Bosch (8-11 maart) op het programma, voorafgaand aan de finale van 10-15 april in Parijs. Isabell Werth is als winnaar van de FEI World Cup™ 2017 al zeker van een finaleplaats.

Alle wedstrijden van de Jumping Amsterdam zijn voor Nederlandse kijkers te volgen via de livestream van www.clipmyhorse.tv.  De FEI Wereldbeker dressuur is ook te zien op de kanalen van FEI.TV.

Top 11 FEI World Cup™ Dressage – Western European League, na 5 wedstrijden:
1) Patrik Kittel (Swe) – 74 punten
2) Dorothee Schneider (Ger) – 55
3) Tinne Vilhelmson Silfvén (Swe) – 45
4) Morgan Barbancon Mestre (Esp) – 43
5) Jessica von Bredow-Werndl (Ger) – 42
6) Belinda Weinbauer (Aut) – 38
6) Fabienne Lutkemeier (Ger) – 38
8) Marcela Krinke Susmelj (Sui) – 37
9). Hayley Watson-Greaves (Gbr) – 31
10 Daniel Bachmann Andersen (Den) – 30
11) Madeleine Witte-Vries (Ned) – 26

Deelnemers CDI-W Amsterdam 2018:

AUT
Belinda Weinbauer (Söhnlein Briljant MJ)

DEN
Daniel Bachmann Andersen (Blue Hors Zack)

FRA
Marie Emilie Bretenoux (Quartz of Jazz)

GER
Helen Langehanenberg (Damsey FRH)
Fabienne Lütkemeier ( Fabregaz)
Jessica von Bredow-Werndl (Unee BB)
Isabell Werth (Weigehold Old)

GBR
Emile Faurie (Delatio)
Hayley Watson-Graves (Rubins Nite)

NED
Edward Gal (GLOCK’S Zonik)
Hans Peter Minderhoud (Zanardi)
Emmelie Scholtens (Apache)
Patrick van der Meer (Zippo)
Diederik van Silfhout (Four Seasons)
Madeleine Witte-Vrees (Cennin)

POL
Katarzyna Milczarek (Dzeko)

POR
Boaventura Freire (Sai Baba Plus)

SWE
Patrik Kittel (Deja)

Het overzicht met de springdeelnemers (CSI4* Amsterdam) wordt z.s.m. gepubliceerd!

Foto: Digishots (Leanjo de Koster)