Titelverdediger en hippische sportlegende, de Duitse Isabell Werth (49), startte vandaag haar FEI Dressage World Cup ™ 2018/2019-seizoen met een overtuigende overwinning met Emilio tijdens de tweede kwalificatiewedstrijd van de West-Europese kampioenschappen bij Equita Longines in Lyon, Frankrijk.

Met een combinatie twee technische scores van meer dan 80 procent en één artistiek cijfer van 93 procent behaalde de zesvoudig Olympische gouden medaillewinnares een totaal van 84.410, waardoor ze vrij was van de Zweed Patrik Kittel (42) als tweede en Antonia Ramel (33) als derde.

Werth, die driemaal goud won op de FEI Europese kampioenschappen 2017 en dubbel goud op de FEI World Equestrian Games (WEG), slechts zeven weken geleden, en is daarmee bezig met een vijfde FEI Dressage World Cup ™ titel, en ook nog eens haar derde op rij, wanneer de finale volgend april terugkeert naar Göteborg, Zweden. Ze slaagde er echter net in om Kittel op afstand te houden tijdens de Grand Prix van gisteren en was diep teleurgesteld over die prestatie. Maar met haar kenmerkende vaardigheid en vastberadenheid draaide de dame het gewoon opnieuw om vanavond met een sprankelende rit met een resultaat die er niet om liegt.

“Ik ben heel blij – gisteren stond Emilio vol spanning, maar vandaag was hij vanaf het begin veel beter en stapte hij zijn vertrouwen stap voor stap terug tijdens de wedstrijd”, legde Werth uit. 

Hayley Watson-Greaves (35) uit Groot-Brittannië samen met Rubin’s Night verhoogden de lat naar 77.355 procent in de slotfase en de jonge Spanjaard, Juan Matute Guimon (21) samen met Quantico, schoof achter haar toen 77.070 werd gereden voor een opvallende proef, inclusief een pirouette met één hand. Maar Werth blies dat allemaal in de oneindigheid met haar fantastische score. Uiteindelijk waren het de twee Zweden die aan het eind van de dag haar grootste competitie bewijzen te zijn.

Ramel’s 80.060 met Brother de Jeu was enorm indrukwekkend en verraste haar zelfs. Maar de getalenteerde ruiter die dit jaar twee winnende Nations Cup-teams heeft ontvangen voor haar land, traint de afgelopen twee jaar ijverig met drievoudig Olympisch Kittel en hij was erg trots op haar vanavond.

Hij wordt vaak gecoacht door Werth en eerder deze week bezocht hij haar om advies te vragen over zijn hengst, Delatio. “Ik was maandag bij Isabell omdat ik niet zeker wist of ik hem naar Lyon moest brengen – maar ze zei ja!”, Zei de Zweedse ster die een knappe 80.980 scoorde voor de tweede plaats.

Praten over Emilio, Werth zei: “het is zijn eerste wedstrijd sinds Aken, het is zijn eerste indoor van het seizoen en het is een nieuwe kür voor hem dus er waren een veel nieuwe dingen voor hem om aan te pakken en ik ben erg blij hoe het is gegaan, ook al zijn er nog wat details uit te werken. 

Werth is van plan om alle drie haar toppaarden te concurreren tijdens de 10-talige Western European League, en Emilio zal in twee weken tijd weer in actie zijn voor het volgende been in Stuttgart (GER) waar Bella Rose ook uit zal gaan.

Resultaat: 1, Emilio (Isabell Werth) GER 84.410; 2, Delatio (Patrik Kittel) SWE 80.980; 3, Brother de Jeu (Antonia Ramel) SWE 80.060; 4, Sammy Davis Jr (Dorothee Schneider) GER 79.365; 5, Rubin’s Night (Hayley Watson-Greaves) GBR 77.355; 6, Quantico (Juan Matute Guimon) ESP 77.070.

bron en afbeelding: FEI