Maar liefst vijftien U25 combinaties kwamen vandaag aan start in de tweede selectiewedstrijd van de Kingsley Future Cup presented by Hoefslag in Berkel-Enschot. Jeanine Nieuwenhuis won met Charming Lady (v. Painted Black) nipt de rubriek voor Jasmien de Koeyer met haar Esperanza (v. Desperados). 

Over haar proef die 68,910% opleverde, vertelt Jeanine: ‘Zowel het losrijden als de proef gingen wel goed, maar het kan zeker nog beter. Er zaten nog kleine rommeltjes in. Charming is super fanatiek en dat moet je een beetje temperen. Door haar vertrouwen te geven, gaat het steeds beter. We hadden al achten voor het binnenkomen. Dat is misschien een stom onderdeel, maar wel iets waar ik heel blij mee ben. De piaffe en passage kan ze ook heel goed. Vandaag reed ik de piaffe nog wat voorwaarts, anders kan ze nog wel eens te hectisch worden. Nu was ze meer gelaten.’ 

Fanatisme

‘Sinds het NK ben ik niet meer gestart. Een paar weken geleden reed ik voor deze selectie een oefenrondje in Uden. Dat pakte al goed uit en aan de hand van die wedstrijd had ik weer voldoende informatie waar ik mee aan de slag kon. Nu werk ik naar de volgende selectiewedstrijd in Houten. Graag zou ik haar nog wat meer op lengte kunnen rijden. Dat heeft ook te maken met haar fanatisme. Gelukkig helpt mijn trainer en werkgever, Tim Coomans, mij hier goed bij.’

Mooie aanvulling

‘Mijn andere paard op dit niveau, Athene TC (v. United red.) rijd ik nu thuis even door. Charming Lady kan nu mooi even mee op wedstrijd. Ik rijd haar nu zo’n acht maanden voor haar eigenaresse Katja Renken, die zwanger is. Met Charming wil ik ook graag de selecte in Houten rijden, want ik vind deze Kingsley Cup top. Het is een mooie aanvulling voor de U25 combinaties. Er was namelijk naast de kampioenschappen in de zomer helemaal niets in het indoorseizoen voor deze groep. De accommodatie in Berkel-Enschot is daarbij zeer geschikt voor deze selectie.’

Derde keer

Ook Jasmien de Koeyer was zeer te spreken over haar merrie, waarmee ze met 68,397%, Jeanine op de hielen zat. Snipverkouden vertelt ze: ‘Ik heb echt genoten van de proef en ben heel blij met haar vorderingen. Ze is één van de jongste paarden en pakt het al zo goed op. Dit was pas de derde keer in de U25 en na het NK ben ik niet meer gestart. We hebben gewerkt aan de piaffe en passage met mijn trainer Tim Coomans, maar ook bij bondscoach Alex van Silfhout. Door het ritme te behouden en voorwaarts te denken, ging dat nu al een stuk beter.’

Eigen willetje

Esperanza kocht ik toen ze vijf was van Tim Coomans. Hij kocht haar als jong paard en zag er meteen wat in. Ik heb haar zelf alles geleerd. Ze was in het begin wel heel ril en heeft een eigen willetje, maar daar hou ik wel van. Aan de hand kan ze nog wel eens gek doen, maar als ik op haar zit is ze volledig op mij geconcentreerd. Ik heb twee Europese Kampioenschappen gereden met haar bij de Young Riders. Ze heeft veel plezier in haar werk en doet er telkens een schepje bovenop.’

Uitdaging

‘Deze Cup is een aanwinst voor de U25. Er is een sterke concurrentie, waardoor jezelf de lat ook weer hoger legt. De gewonnen deken en het Hoefslag-abonnement maken het een échte competitie met mooie prijzen. Mocht ik mij selecteren voor de finale, dan wil ik een nieuwe kür rijden met Esperanza. Waarin ik wellicht series op een volte laat zien, want ik hou wel van een uitdaging. Dressuurrijden is voor mij een verslaving. Iedere keer wil ik het nóg beter zien te krijgen. Mijn doel is dan ook niets minder dan de Olympische Spelen’, glimlacht de gedreven amazone.

Kingsley Future Cup U25
De U25 combinaties strijden in de selectiewedstrijden om de plaatsingspunten, waarmee wordt bepaald wie er uiteindelijk tijdens de finale op Jumping Amsterdam een kür op muziek mogen rijden. Opgeven voor de competitie kan nog steeds. Kijk voor meer informatie op www.dehoefslag.nl/kingsleyfuturecup.