Voor de tweede achtereenvolgende keer is Jeroen Dubbeldam verkozen tot Ruiter van het Jaar. Werd hij in 2014 verkozen na het behalen van het individueel wereldkampioenschap én met het team, in 2015 ging  hij  voor opnieuw voor de  â€˜dubbel’ tijdens de Europese Kampioenschappen in Aken, opnieuw met SFN Zenith N.O.P. Daarmee komt zijn naam nu driemaal op de erelijst van Ruiters van het Jaar voor, want in 2006 kreeg het gouden WK-team, waarvan hij toen deel uitmaakte, deze eretitel als collectief.

Vijftigste keer
Voor de door het Bestuur van Indoor Brabant in 1967 ingestelde Commissie, die jaarlijks de Ruiter van het Jaar voordraagt, zou het een gedenkwaardige bijeenkomst worden. Voor de vijftigste  keer zou tot een keuze worden gekomen. Dat gebeurde ditmaal onder de leiding van een nieuwe voorzitter. Jarenlang vervulde Indoor Brabant-bestuurslid en later bestuursvoorzitter Gerrit Jan Swinkels deze taak met verve. Helaas overleed hij vorig jaar onverwacht en is Anky van Grunsven, die tijdens haar glansrijke hippische carrière achtmaal tot Ruiter van het Jaar werd verkozen, hem opgevolgd als voorzitter van Indoor Brabant én van de Commissie.

2015: Een prachtig paardensportjaar
Sportief gezien was ook 2015 voor de Nederlandse paardensport een prachtig jaar. Het is duidelijk dat de door de KNHS en alle andere betrokkenen in de afgelopen jaren gedane investeringen in de kleine disciplines in 2015 tijdens Europese Kampioenschappen tot podiumplaatsen hebben geleid: zilver voor het Paradressuurteam in Deauville (Frankrijk), brons voor het Enduranceteam in Samorin (Slovenië) en brons voor het Reiningteam in Aken (Aken). Ook de wereldtitel voor het Ponyvierspanteam in Breda mag hier niet ontbreken. De Commissie tot drie eervolle vermeldingen en drie nominaties.

Eervolle vermeldingen
Het dressuurteam verdiende de eervolle vermelding met het behalen van het Europees Kampioenschap. Daarvoor waren Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P., Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN, Patrick van der Meer met Uzzo en Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P. verantwoordelijk. Het motto ‘samen sterk’ ging hier wel heel duidelijk op.

Evenals vorig jaar verdiende paradressuuramazone Rixt van der Horst een eervolle vermelding voor haar sportieve verrichtingen met als hoogtepunt het Europees Kampioenschap Grade II in het Franse Deauville met haar paard Uniek N.O.P.

Onder aanvoering van menfenomeen IJsbrand Chardon (voor de 26e keer Nederlands kampioen en op slechts 0,21 punten van de winnaar zilver tijdens het Europees Kampioenschap) onderstreepte het gouden Menteam, dat tijdens het EK verder bestond uit Koos de Ronde en Theo Timmerman, dat Nederland als vierspanland nog altijd toonaangevend is.

Nominaties
‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Dat geldt in de mensport zeker voor menner Bram Chardon, die -als ‘de zoon van’ geboren in een omgeving waar het topsportklimaat in huis, bij de haard en in de stal tastbaar is- voor de derde keer met zijn aansprekende ponyvierspan Wereldkampioen werd. Gezien de in kwaliteit steeds toenemende concurrentie ditmaal zeker een nominatie waardig.

Springruiter Jeroen Dubbeldam kon een nominatie natuurlijk niet ontgaan. Met SFN Zenith N.O.P. toonde hij zich tijdens het Europees Kampioenschap van superieure klasse door én individueel én met het team de gouden medaille te veroveren. Dat daarbij geen balk viel, onderstreept deze kwalificatie.

Ook het Springteam werd door de Commissie genomineerd. Internationaal gezien is de springsport ‘by far’ de grootste en meest beoefende hippische discipline. Na de wereldtitel in 2014 volgde in 2015 de Europese titel en de mannen en paarden, die dit huzarenstukje onder leiding van bondscoach Rob Ehrens realiseerden, waren Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P., Gerco Schröder met Glock’s Cognac Champblanc, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P. Ditzelfde kwartet behaalde ook nog het brons tijdens de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona.

Geen moeilijke beslissing
De Commissie besloot, en het was geen moeilijke beslissing, Jeroen Dubbeldam opnieuw voor te dragen tot Ruiter van het Jaar. Vorig jaar hebben zij reeds gewezen op zijn unieke staat van dienst en nu 2015 voorbij is, kan er worden geconstateerd, dat Jeroen alle individuele en bijna alle gouden teammedailles (alleen Olympisch teamgoud ontbreekt nog) in de Weerselose prijzenkast heeft hangen: Nederlands kampioen, Europees kampioen, Wereldkampioen, Olympisch kampioen. Vele superlatieven in de media zijn hem ten deel gevallen en terecht riep een krant, dat hij ”pieken tot een kunst heeft verheven”.

Eén voorval in Aken tijdens het laatstgehouden EK staat de Commissie nog helder voor de geest. De tot dan foutloze SFN Zenith N.O.P. weigert in de finaleronde de ring in te gaan; kennelijk had hij gewoon geen zin meer. Menig ruiter zou op zo’n ‘moment suprême’ in paniek raken en stevig ingrijpen. Zo niet Jeroen. In alle rust wist hij de stress bij zijn paard te laten afvloeien en even later leverden ze weer een foutloze ronde af. Dáár, en op dát moment, zagen we het ‘complete horsemanship’ van Jeroen. De 50.000 toeschouwers in het volgepakte stadion werden er muisstil van…

De Commissie van Ruiter van het Jaar bestaat uit Anky van Grunsven, voorzitter, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis.

Volledige overzicht van alle winnaars van de titel Ruiter van het Jaar.

Bron: Indoor Brabant