CALGARY (KNHS) – Met een miljoen dollar aan prijzengeld, waarvan 325.000 dollar voor de winnaar, is de Grote Prijs van Spruce Meadows de hoogst gedoteerde Grote Prijs voor springruiters in de wereld. Op zondagmiddag schreef Jeroen Dubbeldam (Weerselo) samen met BMC Van Grunsven Simon deze prestigieuze wedstrijd op zijn naam. “Er zijn drie wedstrijden die iedere ruiter ooit eens wil winnen. Dat zijn individueel Olympisch goud, Aken en Spruce Meadows. Ik heb die drie wedstrijden nu op mijn staan en daar ben ik ongelooflijk trots op. Niet om mijzelf, maar wel om mijn paarden De Sjiem en Simon”, aldus Jeroen Dubbeldam tijdens de huldiging in het bomvolle hippische stadion in het Canadese Calgary.

In de eerste manche van de Grote Prijs had parcoursbouwer Leopoldo Palacio het onderste uit de kan gehaald wat vernuft in bouwen betreft. “De laatste lijn was voor mij een nachtmerrie, met een uitermate zware driesprong gevolgd door een laatste hindernis die scheef aangereden moest worden”, zei de Amerikaan Richard Spooner, die met Cristallo tweede werd. Dubbeldam deelde die mening. “Gisteren vond ik de landenwedstrijd al zwaar, maar toen ik vanochtend het parcours had gelopen wist ik dat de landenwedstrijd van gisteren kinderspel was vergeleken met het parcours van de Grote Prijs. Mijn paard BMC Van Grunsven Simon sprong echter fantastisch en net als in de twee kwalificaties voor deze wedstrijd en in de landenwedstrijd raakte hij het hout geen enkele maal aan”, vertelde Jeroen, die deze elfjarige ruin twee jaar geleden ter beschikking gesteld kreeg door Eric en Wilco van Grunsven, broers van dressuurdiva Anky van Grunsven. “De gebroeders wilden eens kijken wat hij echt in huis had en hebben hem samen met Whisper twee jaar geleden bij me gebracht. Sinds midden dit jaar heb ik het gevoel dat we door de problemen heen zijn en dat blijkt ook uit de resultaten die ik sinds het Rotterdamse CHIO met hem heb geboekt in het Duitse Hardenberg, Rio de Janeiro en San Patrignano. Ik betreur het dat ik met Simon niet op de shortlist sta, maar doe er verder niet moeilijk over, want misschien kwam onze vorm net te laat”, aldus Dubbeldam.

Voor Sven Harmsen, die deze keer de taak van bondscoach Rob Ehrens had overgenomen, was er een uiterst comfortabele thuisreis. De coach reisde, in tegenstelling tot de ruiters, economy. “Vanmorgen stonden we op de stoep van ons hotel en toen zeiden Gerco en ik tegen Harmsen: als we bij de eerste vier rijden betalen wij het upgraden naar de businessclass. Die belofte lossen wij direct in”, zei Jeroen Dubbeldam met een grijns van oor tot oor.