Waarom hebben jullie besloten Jumping Amsterdam 2021 te annuleren?

Door de huidige coronamaatregelen en de onzekerheid die op dit moment in het land heerst, is het zowel qua gezondheid van alle betrokken als financieel gezien niet verantwoord om het evenement doorgang te laten vinden.
Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij Jumping Amsterdam, denk aan al het publiek, de deelnemers, onze partners, vrijwilligers en exposanten, en we willen geen enkel risico nemen wat betreft ieders gezondheid. Iedereen, van bestuurslid tot bezoeker en van ruiter tot ringmeester, is ons ontzettend dierbaar en we moeten er niet aan denken dat één van hen ziek wordt. Hoe zeer het ook doet om de teamspirit en het samenzijn te moeten missen, we willen op dit gebied geen risico’s nemen.

Ook is het vanuit financieel oogpunt niet verantwoord om kosten te gaan maken terwijl we momenteel niet weten hoe de situatie in januari 2021 gaat zijn, want de corona- ontwikkelingen en bijbehorende maatregelen veranderen continu. We willen absoluut niet in een situatie terechtkomen waarin er veel kosten gemaakt zijn om Jumping Amsterdam op poten te zetten en vervolgens blijkt we geen inkomsten hebben als door corona-ontwikkelingen publiek en exposanten niet of nauwelijks welkom zijn. Want dan is het de vraag of Jumping Amsterdam in de toekomst nog kan blijven bestaan. Om de continuïteit van Jumping Amsterdam op de lange termijn te kunnen waarborgen, is het daarom verstandiger om één jaar over te slaan en onze pijlen te richting op de editie van 2022.

Wat betekent dit op korte termijn voor Jumping Amsterdam?

Op korte termijn betekent dit helaas dat er in 2021 geen Jumping Amsterdam gaat plaatsvinden. Maar we gaan zeker niet stilzitten. We gebruiken de tijd om processen te optimaliseren en waar mogelijk het aanscherpen van onze formule en opzet, waardoor we een sterke comeback kunnen maken in 2022. En we denken hard na over alternatieve activiteiten om ons publiek dit jaar toch ook iets te kunnen bieden. Hier hopen we binnenkort meer over bekend te kunnen maken.

Wat betekent dit op lange termijn voor Jumping Amsterdam?

Op de lange termijn betekent dit besluit dat we voor zekerheid gaan wat betreft de gezondheid van alle betrokkenen en de financiële positie van Jumping Amsterdam. We kunnen nu processen optimaliseren en daarmee een sterkere positie creëren voor volgende edities. Voor de editie van 2022, die plaatsvindt van 27 tot en met 30 januari 2022, staat de Longines FEI Jumping World Cup al op het programma. Dat wordt dus gegarandeerd een editie met topsport!

Waarom is niet besloten Jumping Amsterdam zonder publiek te houden, om de sport door laten gaan?

Ten eerste is dat niet hoe wij Jumping Amsterdam voor ons zien. Het publiek hoort erbij en zorgt voor de speciale sfeer van Jumping Amsterdam. Zonder publiek zouden de Wereldbekerwedstrijden hun charme verliezen. De sport kan dan misschien wel doorgaan, maar niet op de manier hoe wij dat willen beleven. Voor ons is het publiek namelijk onmisbaar. Jumping Amsterdam gaat uiteraard om sport, maar óók om sfeer, beleving, elkaar ontmoeten en gezelligheid. En die sfeer is zonder publiek niet aanwezig.

Ten tweede is dit ook financieel niet haalbaar. Het organiseren van Jumping Amsterdam kost veel geld en zonder inkomsten is dit niet op te brengen. Zonder publiek missen we inkomsten uit ticketverkoop en wordt het evenement ook minder interessant voor exposanten en sponsoren. Als we Jumping Amsterdam zouden laten doorgaan zonder publiek, verandert de financiële situatie wezenlijk en is het maar zeer de vraag of Jumping Amsterdam in de toekomst nog kan blijven bestaan. Het is voor de continuïteit van het evenement op de lange termijn veel verstandiger om één editie over te slaan en in 2022 er weer vol voor te gaan, mét iedereen die daarbij hoort.

Waarom wordt Jumping Amsterdam niet op andere (kleinere) locatie gehouden?

Sinds jaar en dag vindt Jumping Amsterdam plaats in de RAI en we willen geen afstand doen van deze locatie. Jumping Amsterdam hoort thuis in de hoofdstad, in de RAI; hier kunnen we de typische ‘Geef mij maar Amsterdam’-mentaliteit en bijzondere sfeer van Jumping Amsterdam creëren. En daar willen we absoluut geen afbreuk aan doen, want dan zou Jumping Amsterdam niet meer Jumping Amsterdam zijn.

Wat betekent dit voor de Wereldbekerwedstrijden?

De FEI Dressage World Cup en Longines FEI Jumping World Cup die in Amsterdam zouden worden verreden, gaan niet door. Ze worden niet ergens anders verreden. Hopelijk is in 2022 alles weer normaal en worden deze Wereldbekerwedstrijden weer in de RAI verreden. We hebben in ieder geval al toegezegd gekregen dat de Longines FEI Jumping World Cup in 2022 in Amsterdam op het programma staat. Dus daar kijken we naar uit!

Waar gaat de organisatie van Jumping Amsterdam zich dit jaar op focussen?

De organisatie van Jumping Amsterdam krijgt door de afgelasting van editie 2021 de tijd om alle processen onder de loep te nemen en waar mogelijk te verbeteren en efficiënter te maken. Dat betekent dat we alles kunnen optimaliseren en het evenement op volgende edities nog sterker staat. Ook verliezen we in 2021 alle betrokken en liefhebbers van Jumping Amsterdam zeker niet uit het oog en gaan we alternatieve activiteiten opzetten.

Worden er alternatieve activiteiten georganiseerd?

Jazeker, we gaan zeker niet stilzitten. We houden het evenement ook dit jaar levend door in contact te blijven met alle betrokkenen en liefhebbers van Jumping Amsterdam. We gaan daarom alternatieve activiteiten organiseren. We zijn druk bezig met de verschillende mogelijkheden uit te werken en hopen binnenkort meer informatie hierover te brengen.

Wanneer begint de kaartverkoop van editie 2022?

De kaartverkoop van Jumping Amsterdam 2022 gaat op 1 oktober 2021 van start.