Jong ruitertalent krijgt in de RAI Amsterdam volop startmogelijkheden

 Jumping Amsterdam is voor de dressuurruiters de zevende wedstrijd op weg naar de Reem Acra FEI-wereldbekerfinale. De Britse mega-kampioene Charlotte Dujardin prijkt samen met Edward Gal en Hans Peter Minderhoud op de startlijst. Willem Greve, winnaar van de Grote Prijs vorig jaar, is een van de vele Nederlandse springtoppers die naar Amsterdam komen. Jong talent krijgt bij Jumping Amsterdam alle kansen in een gevarieerd programma van donderdag tot en met zondag.

De Reem Acra FEI-wereldbekerwedstrijd dressuur op zaterdagmiddag 30 januari is een van de hoofdnummers tijdens Jumping Amsterdam. In de tussenstand gaat Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) na zes wedstrijden aan de leiding. De topruiter rijdt in de RAI Glock’s Flirt en zal concurrentie krijgen van zijn partner Edward Gal, van Diederik van Silfhout (Lunteren) maar zeker ook van olympisch-, wereld- en Europees kampioene Charlotte Dujardin en de Duitse topamazones Isabell Werth en Jessica von Bredow-Werndl. Dat staat garant voor prachtige sport waarin ook de Nederlandse combinaties Emmelie Scholtens (Gorinchem) en de beeldschone Apache, lokale favoriet Tommie Visser (Vijfhuizen) met Variohippique’s Vingino zich meten met de wereldtop. Kim Schmid (Heerjansdam) maakt haar debuut in de wereldbeker. De jonge amazone start met Pharmahorse Theodoor op de door de Rabobank toegekende startplaats voor talentvolle jonge ruiters.

Schmid maakte net de overstap van het U25-kader naar de senioren. Haar oud-collega’s rijden donderdagavond in de RAI de Rabo U25 Cup. Op vrijdagochtend nemen de beste para-dressuurruiters het tegen elkaar op in de KNHS-Para Dressuur Trophy. Rabo Talent van het Jaar 2015 Rixt van der Horst rijdt haar nieuwe troef Caraat.

Zaterdagmiddag na de wereldbekerwedstrijd dressuur zal bekend worden wie Rixt opvolgt als Rabo Talent van het Jaar. Meerdere kanshebbers voor deze prestigieuze erkenning van het Rabo Talententeam zijn met hun paard(en) actief op Jumping Amsterdam. Dressuuramazones Stephanie Kooijman, Dinja van Liere en Anne Meulendijks op donderdagavond in de ‘Under 25’-rubriek en Kevin Jochems en Lisa Nooren meten zich met de beste springruiters van de wereld op viersterrenniveau. Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling en voormalig Rabo Talenten van het Jaar Frank Schuttert, Maikel van der Vleuten en Willem Greve zijn in de springring de concurrenten van Jochems en Nooren. Willem Greve zette vorig jaar de RAI op zijn kop na zijn geweldige overwinning in de Grote Prijs. Ook dit jaar zadelt Greve zijn crack Carambole N.O.P. Kunnen zij het huzarenstuk van vorig jaar herhalen?

Bondscoach Rob Ehrens kijkt met verwachtingen naar Jumping Amsterdam. “Ik vind Jumping Amsterdam een topevenement. Dat bijna al mijn ruiters in RAI willen rijden zie ik ook als een pluim voor Jumping Amsterdam. Het is voor mij positief dat ik zoveel van mijn ruiters op één concours kan zien rijden. Daardoor kan ik zien hoe we het nieuwe jaar ingaan en hoe we er nu voor staan. Ik kijk er naar uit.” De Nederlandse topruiters krijgen in de RAI Amsterdam de nodige tegenstand. In het CSI*4 starten voormalig Grote Prijs van Amsterdam-winnaars John Whitaker en Billy Twomey, maar ook topruiters zoals Marcus Ehning, Pieter Devos, Julien Epaillard, Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani en Roger-Yves Bost.

Bron: KNHS