Vier dagen top paardensport en entertainment zijn de ingrediënten van Jumping Amsterdam. De tweestrijd tussen Glock’s Undercover met Edward Gal (Harskamp) en de Britse Charlotte Dujardin met Valegro in de FEI Reem Acra wereldbeker voor dressuurruiters is een geweldige sportieve publiekstrekker van Jumping Amsterdam. Naast de dressuurtop in de wereldbeker staat ook de mondiale springtop op de deelnemerslijst. Zaterdagmiddag is het tijd voor de uitslag van de verkiezing Rabo Talent van het Jaar 2013. Wie zal de opvolger worden van Hendrik-Jan Schuttert?

Programma
Tijdens Jumping Amsterdam strijden de dressuur en het springen om voorrang. In beide disciplines komt een zeer sterk veld aan de start met Dujardin en Gal als aanvoerders bij de dressuur. Dujardin en Valegro scoorden in het Londense Olympia met 93.975% een nieuw wereldrecord in de Freestyle. Gal en Undercover eindigden toen als tweede, met een score van 87.425%. De vraag is of Edward het mogelijke thuisvoordeel op eenzelfde wijze weet te benutten als Dujarding dat deed in Londen.Naast Gal en Dujardin komt een topveld naar de wereldbeker competitie, zoals voor Nederland Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock’s Romanov, Patrick van der Meer (Naaldwijk) met Uzzo, Laurens van Lieren (Schore) met Ulysses la Haya en Katja Gevers (Berlicum) met Thriller. Sterke ruiters uit het buitenland zijn de Duitse Isabell Werth met Don Johnson, de Spaanse Alexandra Barbançon en de Zweed Kristian von Krusenstierna.

Ook bij de springruiters is er veel kwaliteit te vinden. Zo komen de vier Olympische zilveren medaillewinnaars van Londen naar de RAI: Gerco Schröder (Tubbergen), Marc Houtzager (Rouveen), Maikel van der Vleuten (Someren) en Jur Vrieling (Holwierde). Verder zijn Harrie Smolders (Hooge Mierde), Albert Zoer (Echten), vader en zoon Voorn (Evertsoord), Rabo Talententeamlid Frank Schuttert (Ommen) – de verrassende winnaar van de Grote Prijs in 2013 – , Leon Thijssen (Baarlo) en Gert-Jan Bruggink (De Lutte) de aansprekende namen die voor Nederland aan de start komen. Pieter Devos, de Belgische winnaar van de Grote Prijs van Calgary 2013, Jos Lansink (Bel), Manuel Fernandez Saro (Spa), drie Whitakers (GBR), John, Michael en Robert, de Ier Dennis Lynch, de Duitsers Daniel Deusser en Marco Kütscher zijn een paar van de aansprekende buitenlandse namen die de 55ste editie van Jumping Amsterdam glans geven.

Rabo Talent van het Jaar
Uit het 14 leden tellende Rabo Talententeam wordt ieder jaar één lid verkozen tot Rabo Talent van het Jaar. Het publiek, de bondscoaches en mediavertegenwoordigers fungeren als jury. Zij konden onder meer via Facebook hun stem uitbrengen en alle drie de groepen tellen voor eenderde deel mee. Belangrijk voor de uitverkiezing tot Rabo Talent van het Jaar zijn de prestaties die het afgelopen jaar in één van de drie Olympische disciplines werden geboekt. Op zaterdagmiddag zal na de Kür van de FEI Reem Acra wereldbeker voor dressuurruiters bekend worden gemaakt wie Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) als Rabo Talent van het Jaar 2012 gaat opvolgen. De kandidaten zijn:
– de dressuurruiters: Daniëlle Houtvast (Puth), Stephanie Kooijman (Rotterdam), Dinja van Liere (Schore), Angela Krooswijk (Prinsenbeek) en Diederik van Silfhout (Lunteren);
– de springruiters: Dennis van den Brink (Nijkerkerveen), Jody van Gerwen (Limbricht), Ruben Romp (Riel), Hendrik-Jan en Frank Schuttert (Ommen) en Sjaak Sleiderink (Weerselo);
– de eventingsporters: Henrieke Boonzaaijer (Renswoude), Althea Bleekman (Cullompton UK) en Justin Maarse (Midden Beemster).

Nog meer sport
Jumping Amsterdam heeft in haar programma ook ruimte voor de KNHS Para Dressuur Trophy. In deze wedstrijd op vrijdagochtend komen alle Nederlandse toppers in actie. De donderdag biedt plaats aan de basisspringruiters in de klassen L, M, Z en ZZ. De deelnemers aan deze finales hebben zich via uitermate drukbezette kwalificatiewedstrijden moeten plaatsen. Ook zijn er deze donderdag wedstrijden voor de nationale dressuur- en springruiters. Voor de springruiters staat er een 1.40 m. wedstrijd op het programma, terwijl voor de dressuurruiters er een Prix St. Georges staat en een wedstrijd voor ruiters onder de 25. Op vrijdag is de Grand Prix voor dressuurruiters, gevolgd door drie internationale springrubrieken. Op zaterdag begint de dag met een dressuurwedstrijd voor de nationale jeugdruiters. Deze wordt gevolgd door een Intermédiaire I wedstrijd voor de beste combinaties uit de Prix St. Georges van donderdag. Na de FEI Reem Acra Freestyle wordt bekend gemaakt wie Rabo Talent van het Jaar is. Daarna volgen nog drie springwedstrijden, waarvan de Antoon Ebben Memoriaal het hoogtepunt is. Een show met de allure van de Hongaarse Puszta staat meerdere malen op het programmaOp zondagochtend staat de Novotel Kinderochtend op het programma. Het hoogtepunt van de springwedstrijden, de Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam begint om 15.00 uur. De 55ste editie van Jumping Amsterdam wordt afgesloten met een spetterende en spectaculaire menavond, waaraan de mondiale cracks in deze discipline IJsbrand Chardon (Schipluiden), Koos de Ronde (Zwartewaal), Hans Heus (Eerbeek) en Theo Timmerman (Putten) hun medewerking hebben toegezegd.

Bron: www.knhs.nl