Jumping Amsterdam introduceert dit jaar ‘eDressage’ voor de beoordeling van alle dressuurrubrieken. Dit paperless systeem is een pilot van de FEI tijdens verschillende wereldbekerwedstrijden van de Western European League. Het systeem is al succesvol getest bij ander wereldbekerwedstrijden zoals in Salzburg.

Juryvoorzitter Mariette Sanders-van Gansewinkel is enthousiast en legt uit: “Ik heb dit jaar al meerdere keren met eDressage gewerkt en dat is mij prima bevallen. Het system biedt voordelen voor ruiters, juryleden en organisaties.  Met dit systeem worden mijn scores en het commentaar direct ingegeven in een tablet en niet meer op papier geschreven. De jury-assistent typt direct alles in met behulp van een toetsenbord en alles is ook voor mij goed zichtbaar. Direct na de dressuurproef kunnen we snel door het protocol heenlopen (scrollen), controleren en dan doorsturen. Zo ziet ook het publiek snel het resultaat. Daarna hebben wij aan tafel nog tijd, tot de volgende combinatie komt, om het protocol van nog meer en beter commentaar te voorzien. In het verleden werden de papieren protocollen direct opgehaald. Ik kon dan weinig controleren en had geen tijd om extra commentaar te geven.  Op deze manier kan ik veel meer informatie meegeven. Vervolgens onderteken ik het protocol op de tablet en klaar.”
Maar niet alleen organisatorisch heeft het eDressage systeem voordelen, dit geldt ook voor de deelnemer: “De protocollen worden direct naar de ruiter gemaild. Alle cijfers en commentaren staan in één sheet vermeld, dat is overzichtelijk, maar ook veel sneller. En de protocollen bevatten veel meer commentaar. Men kan deze informatie snel delen met de trainer voor evaluatie. Als deze informatie ook beschikbaar is voor media, dan krijgt iedereen meer inzicht in de prestatie en waarom bepaalde cijfers zijn gegeven. “ Voor de organisatie van Jumping Amsterdam is het ook een vooruitgang: “De proeven hoeven niet meer geprint te worden en er zijn geen vrijwilligers meer nodig om te de protocollen op te halen of na te tellen. Had je in het verleden twee jury-assistenten, nu nog maar een.“

Foto: Digishots