Amsterdam (KNHS) – Van 25 tot en met 28 januari is het weer tijd voor Jumping Amsterdam. Tijdens dit internationale topevenement komen werelds beste paarden en ruiters in actie in de Amsterdamse RAI. Onder deze toppers natuurlijk ook de beste dressuur- en springruiters van TeamNL.

Jumping Amsterdam staat bekend om de bomvolle tribunes en een enthousiast publiek. Op het programma staan diverse toprubrieken, waaronder de wereldbekerkwalificaties voor dressuur en springen.

Springen

Voor de springruiters staan er dagelijks rubrieken op het programma. Hoogtepunten zijn de Grote Prijs op zaterdagavond en de wereldbekerkwalificatie als afsluiting op zondagmiddag. Jumping Amsterdam mag zich daarbij verheugen op een absoluut top deelnemersveld. Voor TeamNL komen verschillende topruiters in actie die regelmatig de kern vormen van het Nederlandse team zoals Maikel van der Vleuten (Someren) met onder meer zijn Olympische troef Beauville Z N.O.P., Willem Greve (Markelo) met zijn beide N.O.P. paarden Highway TN en Grandorado TN, Jur Vrieling en Harrie Smolders (Hooge Mierde).  Zij krijgen concurrentie van meerdere andere Nederlandse ruiters en vanuit het buitenland komen onder meer de toppers Peder Fredericson (Zwe), de Duitse topruiters Daniel Deusser en Marcus Ehning en de Fransman Julien Epaillard. Uit Zwitserlands komen niemand minder dan Martin Fuchs, Steve Guerdat en Pius Schwitzer naar Amsterdam.
Nederlander Quintin Maertens zal bij deze editie verantwoordelijk zijn voor de parcoursbouw in de Amsterdamse piste.
Een complete deelnemerslijst wordt binnenkort op de website van Jumping Amsterdam gepubliceerd.

Dressuur

De internationale dressuurruiters rijden op vrijdag de Grand Prix. De beste combinaties uit deze strijd kwalificeren zich voor de kür op zaterdagmiddag die als wereldbekerkwalificatie geldt. Ook bij de dressuur is het deelnemersveld van hoge kwaliteit. Voor Nederland komen TeamNL combinaties Emmelie Scholtens (Gorinchem)  – Indian Rock, regerend Nederlands kampioen Marlies van Baalen (Brakel) – Habibi DVB, Marieke van der Putten (Apeldoorn) – Torveslettens Titanium RS2 N.O.P., Devenda Dijkstra (Nuland) – Hero  in actie.

Deze TeamNL-amazones zullen de sportieve strijd aanbinden met onder andere Wereldkampioen Charlotte Fry (Gbr), Isabell Werth (Dui), Nana Skoborg Merrald (Den) en Patrik Kittel (Zwe).

Publieksprijs
Voor het eerst in de geschiedenis van Jumping Amsterdam, wordt de Harmony & Fairness Awarduitgereikt aan de combinatie die het meeste harmonie uitstraalt tijdens de proef.

Anders dan bij de traditionele jurering bij een dressuur competitie wordt het publiek actief betrokken in het toewijzen van deze prijs. Via een speciaal live stemsysteem kan het publiek de combinaties beoordelen op comfort en harmonie. De combinatie die het hoogste gewaardeerd wordt, is de winnaar van de Harmony & Fairness Award®.

Andere hoogtepunten

Jumping Amsterdam biedt uiteraard nog meer. Het is een vierdagen durend paardenfeest voor alle liefhebbers. Zaterdagochtend staat er kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy op het programma. Ook hier een ijzersterk deelnemersveld met veel leden van het NLO-WVM-TeamNL Para Dressuur Team.

Een andere mooie traditie is de bekendmaking van het KNHS Talent van het Jaar. Op zaterdagmiddag wordt in de RAI bekend gemaakt wie de titel KNHS Talent van het Jaar 2023 mag dragen.

Op zondagochtend is er volop ruimte voor de jongste paardenliefhebbers. KNHS jeugdmascotte Bixie zal hier samen met zijn Amsterdamse collega Jumpertje zeker van de partij zijn. Ook Britt Dekker zal zondagochtend aanwezig zijn en een demonstratie verzorgen.

Kijk voor het gehele programma en meer informatie op www.jumpingamsterdam.nl