Jumping Amsterdam is de zesde etappe van de West-Europese League van de FEI World Cup™ Dressage. Isabell Werth (GER), momenteel de nummer 1 op de wereldranglijst, neemt het over twee weken in de RAI Amsterdam op tegen onder andere haar landgenoot Jessica von Bredow-Werndl, Carl Hester (GBR), Patrik Kittel (SWE), Severo Jurado Lopez (ESP) en de Nederlandse toppers Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout.

In totaal strijden negentien ruiters uit negen verschillende landen om de felbegeerde wereldbekerpunten en een startplaats in de finale, eind maart in Omaha. Hans Peter Minderhoud is als titelverdediger al verzekerd van een finaleplek. Op vrijdag 27 januari wordt tijdens Jumping Amsterdam de FEI Grand Prix, een vaste dressuurproef, verreden. De beste vijftien combinaties rijden op zaterdagmiddag 28 januari de FEI World Cup™ kür op muziek presented by RAI Amsterdam. Deze proef bestaat uit verplichte oefeningen, maar met een eigen choreografie en moeilijkheidsgraad. In deze wereldbekerwedstrijd op zaterdagmiddag worden de punten verdeeld.

Het belooft een spannende strijd te worden, want dit deelnemersveld trof elkaar nog niet eerder in deze formatie. De allereerste wedstrijd van het seizoen in Odense werd gewonnen door Severo Jurado Lopez met Lorenzo. Isabell Werth en Weihegold Old wonnen de kwalificaties in Lyon en Stuttgart. De laatste wereldbekerwedstrijd, die in december in Londen werd gereden, kwam op naam van Carl Hester met Nip Tuck. Hans Peter Minderhoud pakte toen met Glock’s Flirt de tweede plek en Edward Gal met Glock’s Voice eindigde als derde.

De FEI Grand Prix op vrijdag van 11:00 – circa 15:00 uur is gratis te volgen op www.clipmyhorse.tv/nl/ en de FEI World Cup™ kür op muziek op zaterdag van 12:30 – circa 15:30 uur is te zien op www.feitv.org (tegen betaling). Bezoekers van Jumping Amsterdam en kijkers van de livestream kunnen dit jaar voor het eerst ook zelf punten geven in de gratis app ‘Spectator Judging’. De gemiddelde totaalscore die via deze app wordt gegeven, wordt net als de officiële jurybeoordeling, direct na iedere proef gepubliceerd op het scherm in de piste.

Deelnemers CDI-W Amsterdam 2017:

NEDERLAND
Edward Gal – Glock’s Voice
Hans Peter Minderhoud – Glock’s  Flirt
Emmelie Scholtens – Apache
Madeleine Witte-Vrees – Cennin
Diederik van Silfhout – Arlando

BELGIË
Jorinde Verwimp – Tiamo
Laurence Roos – Fil Rouge

DENEMARKEN
Mai Tofte Olesen – Rustique

FRANKRIJK
Stephanie Brieussel – Amorak
Ludovic Henry – After You

DUITSLAND
Juliane Brunkhorst – Fuerstano
Jessica von Bredow-Werndl – Zaire-E
Isabell Werth – Weihegold Old

GROOT-BRITTANNIË
Henriette Andersen – Warlocks Charm
Carl Hester – Nip Tuck

SPANJE
Severo Jesus Jurado Lopez – Lorenzo

ZWEDEN
Patrik Kittel – Deja
Rose Mathisen – Zuidenwind

OEKRAÏNE
Inna Logutenkova – Don Gregorius

Tussenstand FEI World Cup™ Dressage, na 5 van 9 wedstrijden, West-Europese League
1. Judy Reynolds (IRL), 45 pnt
2. Kristy Oakley (AUS), 44 pnt
3. Fabienne Lutkemeier (GER), 41 pnt
14. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), 25 pnt
23. Edward Gal (Oosterbeek), 15 pnt

Kalender FEI World Cup™ Dressage 2017, West-Europese League
Amsterdam, 27 en 28 januari
Neumünster, 16 – 19 februari
Göteborg, 22 – 26 februari
’s-Hertogenbosch, 9 – 12 maart
Finale Omaha, Nebraska (USA) 27 maart – 2 april

FEI individuele wereldranglijst dressuur (31-12-2016)

Kijk hier voor informatie over de kaartverkoop. Toegangskaarten zijn ook verkrijgbaar via het callcenter op telefoonnummer 0900-9000500 (40 cpm geopend op werkdagen van 09.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur) en bij ruim 400 winkels van Primera.

Foto: Digishots