Dressuuramazone Lotje Schoots (Abcoude) heeft vanmiddag tijdens Jumping Amsterdam geschiedenis geschreven. Voor de tweede keer in haar sportcarrière is zij uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar. In het 11-jarig bestaan van het Rabo Talentenplan is het nog niet eerder voorgekomen dat een talent deze prestigieuze titel twee maal op haar naam mag schrijven.

Het 21-jarige dressuurtalent uit Abcoude heeft een extreem succesvol jaar achter de rug. Zij werd Nederlands kampioen bij de Young Riders met haar ‘crack’ Torricelli. Op het Europees Kampioenschap voor Young Riders in Ermelo liet zij zien dat zij nog steeds in de “winning mood” was. Schoots en Torricelli behaalden maar liefst drie medailles: individueel goud, team goud en individueel zilver in de Kür op muziek. Eind december won zij, als klap op de vuurpijl, ook de wereldbekerfinale dressuur voor Young Riders in Frankfurt. Een ongekende prestatie die er mede toe leidde dat Schoots, na haar titel als Rabo Talent van 2007, ook in 2009 is uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar.

Als Rabo Talent van 2009 ontvangt Schoots uit handen van Maarten Rosenberg, directeur Bedrijfsmanagement van Rabobank Amsterdam een cheque ter waarde van € 5.000,=. Deze vergoeding is bedoeld om haar te helpen met de verdere ontwikkeling van haar topsportcarrière.

Via www.rabosport.nl stemden duizenden paardenliefhebbers op hun favoriet. De hippische pers en het Trainersplatform, waar alle toptrainers en bondscoaches van Nederland in vertegenwoordigd zijn, brachten ook hun stem uit. De uitslag van de verkiezing is een optelsom van de stemming onder deze drie groepen die elk voor één derde meetellen. Voormalige Rabo Talenten van het Jaar zijn: Tim Lips, Maikel van der Vleuten, Laurens van Lieren, Angela van den Berg, Willem Greve, Gert-Jan Bruggink, Annemiek van der Vorm, Gerco Schröder en Marlies van Baalen.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) organiseert samen met haar hoofdsponsor Rabobank jaarlijks de verkiezing Rabo Talent van het Jaar. Dit jaar waren negen jonge talenten genomineerd voor deze titel: Diederik van Silfhout, Dominique Filion, Yessin Rahmouni, Maikel van der Vleuten, Michel Hendrix, Wesley Heijdens, Annemiek Wieken, Ellen Kloos en Lotje Schoots. Samen vormen zij het Rabo Talententeam. Alle teamleden, die werden geselecteerd door de bondscoaches uit de disciplines dressuur, springen en eventing, kregen naast rijtechnische training ook extra begeleiding op diverse vlakken zoals mentale training, fysieke training en mediatraining. Op zaterdag 27 maart wordt tijdens Indoor Brabant het nieuwe Rabo Talententeam gepresenteerd. Ook in 2010 zullen de KNHS bondscoaches alleen de grootste talenten uit de dressuur-, spring- en eventingsport hiervoor selecteren.