Marc Houtzager bezorgde Jumping Amsterdam een gedroomde winnaar van de FEI Wereldbekerwedstrijd. Houtzager troefde met de twaalfjarige merrie Sterrehof’s Dante zijn landgenoot Harrie Smolders, die lange tijd aan de leiding ging, af. Met vier ruiters van TeamNL in de top 7 was het een fantastische afsluiting van een sfeervol en sportief Jumping Amsterdam. “Winnen hier in Amsterdam is echt ongelooflijk”, was de eerste reactie van Houtzager.

VIER RUITERS VAN TEAMNL EINDIGEN IN DE TOP 7

“Ik wist dat ik alle risico’s moest nemen. Ik heb in mijn leven volgens mijn nog nooit zo snel gereden in een barrage. Zeker niet met Sterrehof’s Dante. Ik wist dat Harrie Smolders heel snel was. Maikel is ook altijd snel en die stond nog vierde toen ik de ring in moest”, vertelt Houtzager. “Vandaag was gewoon mijn dag. Tot nu toe had ik nog niet eens zo’n goed concours hier in Amsterdam, dus dit maakt het helemaal goed. Winnen in Amsterdam is echt ongelooflijk. De merrie deed zo ongelooflijk haar best. Ik zag de goede afstand in de wending naar de dubbel en in de afstand van de eerste naar de tweede hindernis maakte ik zeven galopsprongen en de anderen acht. Daar heb ik de wedstrijd gewonnen. Het publiek is ongelofelijk hier in de RAI en staat echt achter ons. Mijn sponsoren waren ook hier vandaag, dus ik was extra gemotiveerd om te winnen.”

Met vier Nederlandse ruiters in de negen combinaties tellende barrage kreeg een uitverkochte RAI een super climax. Het unieke publieke kon meteen een staande ovatie kwijt aan Harrie Smolders die als derde starter met Monaco de leiding overnam van de Belg Pieter Clemens. 
Maikel van der Vleuten eindigde net als vorige week in Leipzig op de zesde plaats met Beauville Z. Daarmee stijgt de huidige nummer 14 van de wereldranglijst naar de zesde plaats in de tussenstand van de Wereldbeker en is daarmee zeker van de finale in Las Vegas. Ook Marc Houtzager mag zijn koffers vast pakken, want met de 20 punten van de winst in Amsterdam komt hij op plaats 8 in de tussenstand. 
Jeroen Dubbeldam gaf voorafgaand aan Jumping Amsterdam oog te hebben op de Olympische Spelen met zijn nieuwe crack Oak Grove’s Carlyle. Met twee overtuigende foutloze rondes en de zevende plaats in de wereldbekerwedstrijd maakte de Olympisch kampioen van 2000 de verwachtingen al waar.

Jumping Amsterdam is met zijn unieke publiek en fantastische sfeer een super start voor de Nederlandse springsport gebleken. Voor bondscoach Rob Ehrens een mooie opmaat van het Olympische jaar.

Uitslag FEI Longines Wereldbekerwedstrijd Amsterdam, presented by RAI Amsterdam, 1.60m
1. Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Dante (v.Canturano), 0 – 0, 34.05 sec
2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 0 – 0, 35.03 sec
3. Pieter Clemens (Bel), Quintini (v.Quintender), 0 – 0, 35.18 sec
6. Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z (v.Bustique), 0 – 0, 36.46 sec
7. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Oak Grove’s Carlyle (v.Casall), 0 – 0, 40.12 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand FEI Wereldbeker Westeuropese League, na 12 van de 14 wedstrijden
1. Steve Guerdat (Zwi), 80 pnt
2. Marcus Ehning (Dui), 73 pnt
3. Pieter Devos (Bel), 70 pnt
6. Maikel van der Vleuten, 54 pnt
8.. Marc Houtzager, 49 pnt

Klik hier voor de tussenstand

Foto: Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante (www.digishots.nl)

Bron: KNHS