Mercedes Verweij en Danielle Heijkoop winnen Subli Competitie Tolbert

Afgelopen zondag 3 september vond wederom een competitiewedstrijd van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden plaats. Een grote groep deelnemers was afgereisd naar de HJC Manege in het Groningse Tolbert om met hun jonge paard hun beste beentje voor te zetten. Bij de vierjarigen werd het een spannende ontknoping en was Mercedes Verweij met Oliver R Tambo Sv nipt de beste. De rubriek voor vijfjarigen werd overtuigend gewonnen door Danielle Heijkoop met Nordic Blue Hors.

De rubriek voor vierjarige dressuurpaarden telde maar liefst 26 deelnemers. De ruiters werden beoordeeld door de juryleden Dirk de Haas en Hendrik van Esch die erg onder de indruk waren van de kop van het klassement. Jurylid Dirk de Haas vertelt: “We waren aangenaam verrast door de getoonde proeven en hebben veel goede kwaliteitsvolle paarden in de ring gezien. Zeker van de top zes hebben we enorm genoten en deze dan ook beloond met hoge punten. Maar de nummers één Mercedes Verweij met Oliver R Tambo Sv en twee Marije de Lange met Ohjay staken er echt met kop en schouders boven uit. Het verschil tussen beide paarden was zeer klein. Ze werden allebei keurig voorgesteld door hun amazones. De score van 84,4 voor Oliver R Tambo Sv van Mercedes had zelfs nog hoger kunnen zijn omdat ze het onderdeel hals strekken in de proef was vergeten te laten zien. Haar paard werd echter zeer mooi gesloten voorgesteld voor een vierjarige en toonde een fijn harmonieus beeld, waardoor haar voorsprong op Marije net groot genoeg was om toch de rubriek te winnen. Maar beide paarden beschikken over veel kwaliteit met potentie voor de toekomst.”

Jurylid Dirk vervolgt: “De rijbaan waarin de deelnemers de proef moesten rijden, bleek voor sommige paarden zeer spannend. Je kon merken dat zij nog niet aan zo’n entourage gewend waren. Met het oog op de halve finale en finale was deze wedstrijd dan ook een mooie voorbereiding. Verder waren er verschillende combinaties die naar onze mening hun proef niet zo logisch hadden ingedeeld. Als juryleden zouden we graag aan deelnemers willen meegeven dat ze nadenken over logische lijnen van de oefeningen in de proef. Maak het vooral niet te moeilijk voor je vierjarige paard. Door te moeilijke lijnen te rijden is een foutje in de aanleuning of de tact snel gemaakt en dat is zonde en eigenlijk ook niet nodig. Dus maak het je paard en jezelf niet te moeilijk en kies voor eenvoudige en logische lijnen die je netjes en correct kunt uitvoeren.”

Vijfjarigen
In de rubriek voor vijfjarige dressuurpaarden reden 17 combinaties mee. De deelnemers werden beoordeeld door juryleden Jacques van der Harst en Paula Osterholt. De hoogste score in deze  rubriek was voor Danielle Heijkoop met haar hengst Nordic Blue Hors die met 81,6 punten overtuigend de winst pakte. De tweede plaats ging naar Judith Ribbels met haar merrie Nanny Mc Phee met 77,4 punten. Het podium werd aangevuld door Christel Heuseveldt met No Secret op de derde plaats.

Uitslag Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden Tolbert 3 september 2023

Vierjarigen

1 Mercedes Verweij, Oliver R Tambo Sv (v.Just Wimphof) – 84,4
2 Marije De Lange, Ohjay – 83,6
3 Jos Hogendoorn, Obama Dvb (v.Totilas) – 81

Vijfjarigen

1 Danielle Heijkoop, Nordic Blue Hors (v.Totilas) – 81,6
2 Judith Ribbels, Nanny Mc Phee (v.Vitalis (Capriool)) – 77,4
3 Christel Heuseveldt, No Secret (v.Secret) – 74,6

De volgende selectiewedstrijd van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden zal plaatsvinden op 6 oktober in Varsseveld. Kijk voor een overzicht van de tussenstand en de complete agenda van de Subli Competitie op https://subli.nl/competitie-jonge-dressuurpaarden.