Het diamanten jubileum van Jumping Amsterdam werd bij de wereldbeker Kür op muziek voor de derde achtereenvolgende keer gewonnen door de Duitse bijna 50-jarige veelvoudige kampioene Isabell Werth met de 14-jarige merrie Weihegold (86,810%). De meeste wereldbekerpunten voor Nederland verdiende TeamNL-ruiter Hans Peter Minderhoud met zijn stoere hengst GLOCK’s Dream Boy N.O.P. (Vivaldi x Ferro). Hij werd vijfde met 81.380%. In de wereldbekerstand prijkt hij nu op plaats 4 voor de finale in Gotenburg van 4-7 april.

Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) had zijn hengst top voor elkaar. “Beter nog dan gisteren!”, zei hij, “zo jammer dat die hakkel in de wissels om de pas de score heeft gedrukt.”
Emmelie Scholtens (Gorinchem) reed haar beste proef ooit met de KWPN-hengst Apache (8e met 79,675%). Aan het eind van haar voorname optreden luisterde ze zelf zo ingespannen mee naar de muziek dat haar hulpen voor de piaffe vanuit de passage onduidelijk overkwamen en een fout opleverden. “De hele proef kòn niet beter. Zò moet dressuur zijn! Zo jammer, die miscommunicatie. Echt mijn schuld, mijn paard was steeds geweldig.”
Thamar Zweistra (Schore) kreeg op het laatst een startpositie voor Amsterdam en was erg blij met haar 11e plaats met het eigen fokproduct van de familie Van Lieren de hengst Hexagon’s Double Dutch (Johnson x Rubiquil): “Ik kon gewoon zonder fouten door deze moeilijke Kür heen rijden! Wat een genot. Erg trots op mijn paard.”

Bondscoach Alex van Silfhout (Lunteren) zag alleen maar groeimogelijkheden in het verschiet: “Ik zag hele mooie proeven met eenvoudige verbetermogelijkheden. Bijvoorbeeld die reservelijn om een fout te kunnen herstellen. Die heeft Hans Peter Minderhoud de volgende keer zeker in zijn Kür opgenomen.”

Uitslag kür wereldbekerkwalificatie Jumping Amsterdam 26 januari 2019
1. Isabell Werth (Dui) – Weihegold 86,810%
2. Dorothee Schneider (Dui) – Sammy Davis Jr 82,675%
3. Helen Langehanenberg (Dui) – Demsey FRH 82,420%
4. Patrik Kittel (Zwe) – Delaunay 82,290%
5. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’s Dream Boy N.O.P. 81,380%
8. Emmelie Scholten (Gorinchem) – Apache 79,675%
11. Thamar Zweistra (Schore) – Hexagon’s Double Dutch 75,635%
12. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) Aquido 74,875%

Kijk hier voor de gehele uitslag

Nog komende wereldbekerkwalificatie wedstrijden:

Neumünster (Dui) 14-17 febr

Den Bosch 14-17 maart

Kijk hier voor het tussenklassement in de wereldbeker

De beste 9 ruiters uit de West-Europese League plaatsen zich voor de wereldbekerfinale in Gotenburg (Zwe) van 4-7 april.

Bekijk hier de winnende rit:

 

bron tekst: KNHS

Foto: Digishots