In de zevende wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters ging de zege met overmacht naar de zwarte parel uit Harskamp met Edward Gal in het zadel. “Je kunt het niet beschrijven wat het is om op zo’n fantastisch paard te zitten. Het is een wonderbaarlijk gevoel!”, aldus Gal, die de naaste concurrentie op maar liefst 7% achterstand zette. De volle hal met ruim 5.000 toeschouwers kreeg waar voor zijn geld, want de top van de wereld liet zonder enige uitzondering zeer goede prestaties zien.

Anky van Grunsven (Erp), vorig jaar nog winnaar met IPS Painted Black, werd nu vierde. Niet omdat ze nu slechter presteerde. Eerder beter, maar de drie combinaties boven haar, Gal, Bechtolsheimer en Schellekens, presteerden nog beter. “We hebben genoten van de sport en kregen regelmatig adrenalinestoten tijdens het jureren. Zo goed was het getoonde”, aldus het door de wol geverfde internationale jurylid Wim Ernes. Terwijl iedereen vol bewondering was over de ritten, toonden de ruiters zich kritisch over hun eigen prestaties. “Omdat Totilas zich op stal heel rustig gedroeg heb ik hem op zaterdagochtend niet gereden. Op het voorterrein was Totilas heel ontspannen, maar op weg naar de wedstrijdring – waar we door een corridor moesten die door het strodorp voert – begon er iets van spanning de kop op te steken. Dat vertaalde zich in de ring door net iets te veel spanning te hebben. Dus was het terecht dat we niet hoger scoorden. Aan de ene kant is het te gek voor woorden dat je weet dat het beter kan en je toch zo hoog scoort, aan de andere kant realiseer ik me ook wel dat we heel veel onderdelen zo goed tonen dat die extra spanning de overwinning in gevaar brengt. Het proces van elkaar steeds beter leren kennen is nog steeds gaande”, aldus Gal.

Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde), die met Hunter Douglas Sunrise derde werd, reed zonder meer een zeer goede proef, maar net als in de Grand Prix had veel net een tikje sprankelender en met net iets meer expressie uitgevoerd kunnen worden. “Mijn Kür, die ik drie jaar geleden voor het eerst tijdens Jumping Amsterdam toonde, laat zich als vanzelf rijden. Mede daarom ziet het er allemaal ook zo vanzelfsprekend uit”, aldus Schellekens. Anky van Grunsven, die met I.P.S. Painted Black als vierde eindigde, was heel tevreden over haar prestatie. “We maken nog steeds progressie en voor mij is deze vierde plek volstrekt vergelijkbaar met een overwinning. Paintend Black liet zich vandaag van zijn beste zijde zien”, aldus Van Grunsven, die even later een energiezuinige tulp van kwekersvereniging Vitesse met de naam Salinero mocht dopen. Voor Anky was hett geen nieuwe ervaring een bloem te dopen, want een paar jaar geleden doopte zij een azalea met de nam Bonfire.

Er doet zich nu wel een probleem voor in de kwalificatie voor de wereldbeker finale, die op Indoor Brabant wordt verreden. Edward Gal en Imke Schellekens delen met 55 punten de leidende positie. Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) staat derde op 48 punten en Anky van Grunsven staat vierde met 47 punten. Adelinde Cornelissen neemt de vijfde plek in met 41 punten. Tijdens de finale mogen voor Nederland slechts drie combinaties in actie komen en er zijn nog maar twee kwalificatiewedstrijden. Ook manager topsport van de KNHS Maarten van der Heijden kent nog niet helemaal de oplossing. “Ik ga eens rustig studeren op de regelementen en dan nemen we een beslissing wie naar Neumünster en Gothenburg gaan”, aldus Van der Heijden. Met zes Nederlanders in de top 10 van de wereldbekerstand wordt de huidige suprematie van Nederland in deze discipline overduidelijk aangetoond.

Jacob Melissen,
In opdracht van de   KNHS