Jurylid Wim Ernes kan paarden met dezelfde elasticiteit en souplesse als de KWPN-hengst Moorlands Totilas niet gemakkelijk vinden. “Een paard met zo enorm veel elasticiteit zie je niet vaak!†, benadrukte Ernes Edward Gal en Moorlands Totilas wonnen vanavond met maar liefst 78,42% de lichte tour-Kà ¼r in de RAI met een vanzelfsprekendheid en gemak waar je koud van werd. De hengst danste er over, zich elke keer weer oppakkend voor een nieuwe lichtvoetig uitgevoerde oefening. Als hem niets overkomt en hij straks echt Grand Prix-klaar is, loopt hij bij de wereldtop, denkt Gal.

“Eén kleine kanttekening bij dit geweld waarbij we negens gaven voor onderdelen als ritme en impuls: Gal moet nu wel de tijd nemen om vooral de lendenen en rug sterker te maken. Want de rug is nog erg week. Datzelfde geldt overigens voor de fantastisch gaande merrie Reine B”, waarschuwde Ernes. Rabo Talent van het jaar Lotje Schoots en Reine B (Rubinstein x Vincent) werden tweede (72,83%) met hun leuke Pirates of the Caribbean-Kür. Zowel Moorlands Totilas als Reine B gaan zo enorm van de grond en gaan zo verheven, dat ze soms bijna over de teugel kwamen. “Dat bedoel ik”, zegt Ernes. “Het echt sterk maken van lendenen en rug voor de overstap naar de Grand Prix vraagt nog even aandacht.”

Het dressuurgala opende in de RAI met de Rabo Future Test voor jeugd onder de 25 jaar die wil ruiken aan een proef richting Grand Prix-niveau met een klein stukje piaffe, passage en wissels om de pas. De proef werd met afstand gewonnen door Dominique Filion met Raetsheren Naughty Boy (68,796%), terwijl ze met Primeval’s Pride ook tweede werd (64,259%).

Tekst: Claartje van Andel, www.dressagedirect.com