“Never waste a good crisis” Irene Verheul in Paardenkrant extra

Het is geen gemakkelijke tijd. De beslissing om Jumping Amsterdam in 2021 niet door te laten gaan, ging mij en de rest van het team echt aan het hart. Sponsors, bezoekers en ruiters reageerden begripvol, maar vinden het ook heel erg jammer. De combinatie topsport en sfeer in de RAI maakt Jumping Amsterdam een evenement waar veel mensen naar uitkijken en die bevestiging is voor ons fijn om te krijgen. Het concept staat, daar moeten we vooral níet aan gaan sleutelen. Maar dat het niet doorgaat volgend jaar is gewoon ontzettend balen. Rationeel weet je dat
dit het beste is, maar dat maakt het emotioneel niet minder lastig.


Persoonlijk heb ik ook veel moeite met de corona- maatregelen: het thuiswerken, geen evenementen bezoeken en veel minder face-to-face contact met collega’s. Ik ben mijn hele leven al actief in de evenementenbranche en kan denk ik wel van mezelf zeggen dat ik een sociaal persoon ben. Evenementen en mensen geven mij energie en inspiratie en het is best een uitdaging om dat te moeten missen.

Maar ik zie ook positieve kanten. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, en het besluit gedeeld was met alle betrokkenen, waren de slapeloze nachten voorbij. Vanaf dat moment konden we weer vooruit kijken. Wat kan er nog wel en wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat er over anderhalf jaar een nog beter evenement staat? Nu de acute werkdruk van het organiseren er niet is, heb ik tijd om daar mee aan de slag te gaan. Never waste a good crisis zeggen ze, en zo is het ook. Dit biedt absoluut kansen.

Een van de belangrijkste doelstellingen die ik heb, is om een langere-termijnstrategie uit te werken. De afspraken met partners en standhouders worden nu veelal jaarlijks opnieuw gemaakt, terwijl het voor beide partijen interessanter zou zijn om dat voor meer jaren te doen. De Wereldbeker Springen is voor de komende drie edities aan ons toegekend. Dan zou het heel fijn zijn als dat parallel loopt met partners die ook voor die periode mee willen doen. Zo zijn we minder bezig met jaarlijks de streep halen, maar kunnen we wat langer vooruit kijken, samen opgaan als partners en investeren in ons evenement. Stilzitten is sowieso geen optie!


Ook werken we aan een ‘year round Jumping’. We willen meer zijn dan een evenement in januari, en zoeken naar manieren om het hele jaar door contact te houden met onze doelgroep. Ik merk dat er veel behoefte is aan kennis. Niet alleen over topsport, veel bezoekers zouden dolgraag een bezoekje brengen aan een topstal, maar ook over hele elementaire dingen zoals ‘hoe verzorg ik mijn paard’. Daarvoor hebben we de Kennisstal in het leven geroepen en die kunnen we natuurlijk ook in bijvoorbeeld september organiseren op een andere locatie. Ook voor onze partners willen we iets gaan organiseren, zodat wij hen en zij elkaar vaker kunnen ontmoeten en de verbinding zoeken. Want hoe lastig corona het ook maakt, ik geloof nog steeds in de kracht van fysieke ontmoetingen. Als mensen elkaar ontmoeten, ontstaan er altijd mooie dingen.
Ik kan dan ook niet wachten tot we er weer allemaal staan, in januari 2022. In de tussentijd ga ik me voor 200 procent inzetten om er een fantastisch evenement van te maken.

Irene Verheul

Sportief directeur Jumping amsterdam