Nico van Aken heeft zaterdagmiddag na vele jaren afscheid genomen als ringmeester van Jumping Amsterdam. “In principe wilde ik al stoppen, nu ik 75 jaar geworden ben. Bestuurslid Pieter Wiersinga heeft me overgehaald om nog een keer mee te doen. M’n plan was om stilletjes te stoppen. Maar dat is niet gelukt.” 

Nico was tientallen jaren als ringmeester verbonden aan het evenement. Op de vraag hoe vaak ben hij werkzaam is geweest in de RAI moet hij het precieze antwoord schuldig blijven. “Ik houd dat nooit bij, maar ik zal eens in de stal kijken wat de oudste plaat is die ik heb.” Er staat wel geen paard meer in de stal, maar de stalplaten van grote evenementen hangen er nog. “De oudste Jumping-stalplaat die ik hier zie is van 1990, maar ik ben ergens eind jaren 80 begonnen. Daarna kreeg het een tijdje niet rondgebreid met m’n werk, maar ik doe het nu alweer zo’n tien jaar.”

Mooie herinneringen aan Jumping Amsterdam
Nico heeft veel meegemaakt in Amsterdam. “Dit zullen veel mensen niet weten, maar Jumping Amsterdam zat vroeger in een oude hal, de ronde hal. Daar heb ik zeker tien jaar gewerkt. Daar lag een kleibodem in. Tijdens een van de edities daar kwamen de ruiters in protest over de kwaliteit van de bodem. Toen werd de firma Agterberg erbij gehaald. Die heeft er toen in één nacht een nieuwe baan in gelegd. De grote prijs werd zondags verreden op een nieuwe bodem!” Ook aan de gala-avond op zaterdag heeft Van Aken goede herinneringen. “Iedereen die in de piste moest zijn was in smoking. Dat vond ik geweldig. Ik heb de eerste paar keer een smoking gehuurd, maar daarna heb ik er toch maar een aangeschaft.” 

Bijzondere sfeer in Amsterdam
“Er hangt in Amsterdam een heel gemoedelijke sfeer. De laatste jaren Amsterdam zijn ook echt weer geweldig. De baan is prachtig aangekleed, en het publiek is super. Ik ga het wel missen. Ik heb heel wat ruiters zien opgroeien op evenementen. En nu rijden hun kinderen rond. Ik kan tegen sommigen zeggen; jouw moeder was een bangerik met rijden. Dan kijken ze me met grote ogen aan.” De reacties van ruiters raken Nico. “Ik vind het mooi om te horen hoe ruiters reageren als ze horen dat ik stop. Het is toch leuk om te horen dat ruiters mij gaan missen.”

Foto: Digishots